Efterlängtad tillökning till El Dorado-familjen.

8 Year old Rum från ett av Karibiens mest intressanta romdestillerier.

Rommen El Dorado från Guyana

El Dorado är Demerara Distillers mest kända varumärke och deras 15 Year Old är en mycket uppskattad rom i Systembolagets ordinarie sortiment. Många konnässörer och romälskare beställer även deras 12 Years Old och Special Reserve 21 Ýear Old från beställningssortimentet. Nu utökar vi  äntligen sortimentet då El Dorado 8 Years Old passerat nålsögat i Systembolagets rigorösa urvalsprocess och den lanseras nu i 371 butiker med start den 1 september.

Ursprunget för denna välsmakande rum är Guayana som är ett kustland i norra Sydamerika med 775 000 invånare. Det är det enda landet i Sydamerika som har engelska som officiellt språk, och trots att det ligger på fastlandet tillhör det officiellt Karibien. Rommen som produceras i landet kallas Demerara Rum efter den viktiga floden med samma namn och både sockret och rommen har under århundraden haft oerhört gott rykte. Så gott rykte att Amiral Vernon i den engelska örlogsflottan 1750 fastslog att den romranson som tilldelades sjömännen skulle bestå av 82% Demerara Rum och resten från övriga Karibien.

Nämnde Amiral blev en av de mest hatade i flottans historia. Inte på grund av rommens kvalitet, utan av att han hade fräckheten att fastlå att dagsransonen av en halv pint inte skulle delas ut helt och hållet innan lunch som var brukligt, utan delas upp vid två tillfällen och även spädas ut med vatten, limejuice och socker. Man kan förmoda att färre föll ner från masten efter denna förändring och utan att man förstod varför gjorde limejuicen att problemet med skörbjugg mer eller mindre försvann. Admiral Vernon kallades ”Old Grog” av sjömännen på grund av att han oftast över uniformen bar en hårdvädersrock av grogramtyg (vävd av ylle, silke och mohair), skeppshumorn gav därför namnet ”Grog” till den utblandade drycken. El Dorado 8 Year Old är en klassisk Demerara-rom som kan avnjutas som den är, till en god chokladbit, till ambitiösa cocktails och naturligtvis även till en gammal hederlig grogg.

Det är ingen tvekan om att Demerara Distillers är en av världens mest intressanta romdestillerier. Man är idag det enda distilleriet i Guyana, men man har bevarat en rad helt unika destillationspannor från nedlagda romproducenter. Man har kvar en kolonnpanna i produktion som är gjord i trä från 1832 och som sägs vara exakt samma modell som Aeneas Coffey tog patent på 1831. Man använder även en enkel Pot still och en dubbel Pot still som bägge är av trä. Dessa tre är de enda i världen som finns kvar och i bruk. Det finns även några några mer eller mindre antika pannor av typen Savalle Still. Tack vare denna utrustning kan Demerara Distillers producera hela nio olika typer av destillat. En dröm för Master Blendern som kan skapa blandningar med komplexitet och djup som de flesta romsorter inte ens kommer i närheten av.

Men det stannar inte vid den efterlängtade lanseringen av El Dorado 8 Year Old. Håll ögonen öppna för under hösten lanserar vi tre stycken exklusiva årgångsrom från El Dorado Rare Collection.

El Dorado Rum 8 Year Old

389,00 kr


En trevlig och välbalanserad rom med fina inslag av torkade tropiska frukter, vanilj, flamberade bananer, fat, bakade äpplen och kola.