Alvarinho - trendig druva på allas läppar.

Vi djupdyker ner i den trendiga druvan Alvarinho och Albariño som den också kallas beroende på var du befinner dig.

Druvklase alvarinho i en hand

I detta avsnitt av dryckesskolan lär vi oss mer om den trendiga gröna druvan albariño eller alvarinho, som den kallas i Portugal. Lär dig mer om alvarinhos karaktärstiska drag, historia och hur du matchar alvarinho till mat.

Ursprunget vid den iberiska halvöns nordvästra kust

Den gröna druvan albariño eller alvarinho som den heter i Portugal har sitt ursprung i ett område som täcker in den nordöstra delen av Portugal och över gränsen in i spanska Galicien. Historiskt sett var detta område druvans enda bastion men nu är den i högsta grad trendig och välgjorda viner hittar vi nu från både USA, Australien, Nya Zeeland och Uruguay.

Bland de populäraste spanska vita vinerna

Trots att cirka 49% av produktionen är vita viner så har Spanien till stor grad varit mest kända för sina röda viner. Men det har förändrat sig en del under de senaste decennierna, då de vita vinerna blivit mer och mer uppskattade. I bräschen för denna förändring har varit Galicien med vinerna från druvan albariño. 

Ett av de första spanska vinerna där druvsorten namngavs på etiketten var faktiskt en albariño från Galicien och här hittar vi också de största odlingarna. De bästa vinerna anses komma från vinområdet Rías Baixas och de doftar förföriskt av både blommor, citron, persika och grapefrukt. De har en bra smakrikedom och en lätt fet textur som balanseras av en frisk och fräsch syra.

Blomstrar i portugisiska vinregionen Vinho Verde

Området Vinho Verde med flod och vinodling

I Portugal går den under namnet alvarinho och har spridit sig från hembygden nära den spanska gränsen längre söder och österut inom regionen Vinho Verde, som är druvans viktigaste område. Vi finner numera även odlingar längre söderut i Portugal i Dão, Setúbal och Lisboa.

Vinregionen Vinho Verde delas in i 9 olika subregioner och bästa alvarinhovinerna anses komma från de två längst norrut Monção och Melgaço som ju också ligger inom druvans ursprungsområde.

Inom Vinho Verde är det också vanligt att den blandas med andra druvor som Loureiro och Trajadura. Den används även som bas i mousserande viner.

Nu odlas alvarinho även i Bordeaux 

I januari i år gick CIVB (Le Conseil Interprofessionnel du Vin de Bordeaux) ut med nyheten att de tillåter sex nya druvsorter i Bordeaux. Beslutet är ett sätt att anpassa sig till de pågående klimatförändringarna. Det är fyra blå druvor och två vita. En av de sex är alvarinho som ju är van vid ett klimat som påverkas av Atlanten. Den ger torra och friska viner och är inte så känslig för gråröta. Alvarinhos kraftiga aromatiska karaktär är ett bra komplement till druvan sauvignon blanc. 

Alvarinho är en dröm till fisk

Vanligtvis tillverkas alvarinho-vinerna utan ekfatslagring och de är fruktiga, fräscha och blommiga viner med en frisk syra. I doft och smak hittar du ofta inslag av lindblom, akaciablommor, citrongräs, citrus, apelsinskal, grapefrukt, honungsmelon, persika, och mandel. 

Ofta är druvorna kyssta av havsvindarna, så att du känner en lätt sälta och vinerna passar till det mesta som är sprunget ur havet. Både till skaldjur och fiskrätter och det får gärna finnas en syrlighet i tillbehören eller i tillagningen.

Vid de tillfällen som vinerna ekfatslagras blir de mer kraftfulla och får en lätt fet textur. Då kan det vara extra gott att grilla eller halstra fisken just för att möta den rostade ekfatskaraktären.  

Tips på alvarinho-viner:

Alvarinho Contacto

139,00 kr


Finstämd, aromatisk doft med inslag av citrus, lime, persika, örter, äpplen, päron, vita blommor och mineral. Komplex, fyllig, torr smak med en hög, men välbalanserad syra, angenäm ton av grapefrukt och en mineralsälta. Lång eftersmak.

Aveleda Parcela do Roseiral

255,00 kr


Parcela vinerna kommer från en specifik vingård eller vingårdsdel som har extra bra förutsättningar. I det här fallet en vingård precis bakom familjens boningshus som tidigare var en rosenträdgård, därav namnet. Vinet har både den förväntade fräschören, men också djupare toner av grillad citron, mineral, stendamm och tropisk frukt.

Folklore Albariño

129,00 kr


Fruktig, ungdomlig och nyanserad doft med inslag av persika, citron, ananas och en ton av vita blommor. Fruktig mycket frisk smak med härlig aromatisk ton, inslag av persika, citrus och mogen ananas. Fin krispig fruktsyra och lång, nyanserad eftersmak.

Vento'z Alvarinho

199,00 kr


Ett vitt vin med mycket fruktig, ungdomlig smak och inslag av päron, gröna äpplen, galiamelon, vita blommor och lime. Aptitretande sommarvin som är gott både som apéritif och till lätta bufférätter.

Aveleda Alvarinho

119,00 kr


En alvarinho med frisk och fruktig doft med fina inslag av lime, citron, passionsfrukt och en fläkt av vita blommor. Smaken är frisk, torr och fruktig. Här hittar du toner av citron, mandarin, mineral och en sträng av citrusskal och blommor.

Asorei Albariño

149,00 kr


Doften i Asorei Albariño är fräsch och fruktig med inslag av citron, färska örter och en fläkt av citrusskal. Smaken är torr och frisk med fina toner av citron, färska örter, ananas och touch av citrusskal.

Goda fiskrätter till alvarinho: