Nederburg släpper ny cabernet på box

Nu lanseras en ny cabernet sauvignon-box från anrika Nederburg som är nästan för bra för att tappas på box.

Nederburg The Winemasters Cabernet Sauvignon på box och i karaff på vintunna.

Denna box är tillverkad av 100% återvunnet papper. Både boxen, påsen inne i boxen och bärhandtagen är 100% återvinningsbara vilket gör vinet mer hållbart.

Generellt har också vinboxar ett lägre klimatavtryck än alla andra förpackningar. Som jämförelse ger en box 70 g CO2e/l (g CO2e/l = gram koldioxidekvivalenter per liter) att jämföras med en flaska av glas som ger 722 g CO2e/l.

Vad det gäller innehållet är det ett mycket ambitiöst vin som verkligen ger mersmak. Nederburg The Winemasters Cabernet Sauvignon har en inbjudande doft med inslag av både mörka och röda bär, kryddor och ek. Smaken är medelfyllig med mogna tanniner och en bra smakintensitet som visar upp toner både av svarta vinbär, svarta mullbär, mörka körsbär och exotiska kryddor.

Cabernet sauvignon ­- Nederburgs signaturdruva

Det prisbelönta varumärket Nederburg har utmärkt sig under snart 250 år. De är speciellt kända för sina ypperliga cabernet sauvignon-viner som man kan säga är deras "signaturdruva". Bara under de senaste veckorna har Nederburg vunnit flera viktiga priser för sina cabernet-viner. Dessa inkluderar en Drinks Business Master-medalj samt två guldmedaljer i 2022 års Cabernet Sauvignon Masters-tävling, samt en guldmedalj i Decanter World Wine Awards.

Till detta välsmakande vin kommer druvorna från utvalda vingårdar i Darling, Stellenbosch, Philadelphia, Paarl och Groenekloof. Vingårdarna har stor variation vad det gäller jordmånstyper, där de domineras både av granit, sandsten och skiffer. Efter skörd jäses vinet under 14 dagar i rostfria ståltankar och efter den malokatiska jäsningen lagras vinet under 12–15 månader i kontakt med ek.

Vinet består till 91% av druvan cabernet sauvignon som kompletteras med andra druvsorter för att skapa ytterligare smak och nyansrikedom.

Ett vin som pryder även de finaste borden

Nederburg The Winemasters Cabernet Sauvignon är ett utmärkt sällskapsvin, men för sig även på bästa sätt vid det dukade bordet. Dekantera över till en fin karaff och servera till medelkraftiga och lite kraftigare anrättningar med kött, fågel eller grönsaker.

Varför inte anamma den sydafrikanska braai traditionen (sydafrikansk grillfest) där ni lägger både goda köttbitar och grönsaker på den vedeldade grillen. Servera med en fräsch sallad med björnbärsvinägrett och en vitlöksdoftande potatisgratäng.

Nederburg The Winemasters Cabernet Sauvignon, box 3000 ml

300,00 kr


Nederburg The Winemasters Cabernet Sauvignon har en inbjudande doft med inslag av av både mörka och röda bär, kryddor och ek. Smaken är medelfyllig med mogna tanniner och en bra smakintensitet. Passar till både medelkraftiga och kraftigare rätter med fågel, kött eller grönsaker.

Hållbarhetsfrågor i första rummet

Nederburg initierade programmet Integrated Production of Wine (IPW), som är ett helt spårbart produktionsintegritetsprogram i Sydafrika. Sedan lanseringen 1998 har den antagits av praktiskt taget alla Sydafrikas vinproducenter.

Via varumärkesägaren Distell är Nederburg en av grundarna till WIETA, Wine and Agricultural Ethical Trade Association som främjar rättvisa arbetsvillkor inom landets vinindustri. WIETAs etiska uppförandekod tillhandahåller ett rigoröst ramverk för medlemmar och deras leveranskedja som ska övervakas via globalt certifierade revisioner.

Nederburg ingår även i WWF (världsnaturfonden) Conservation Champion, som är erkänt för sitt banbrytande arbete inom vattenförvaltning. De har också inlett ett mycket betydelsefullt initiativ för att tillvarata regnvatten för bevattning. Man jobbar även löpande med att främja biologisk mångfald samt att ständigt hitta kraftfulla, miljövänliga sätt att spara vatten och minska på CO2-utsläpp.

Populära druvsort även i Sydafrika

Förutom att druvan cabernet sauvignon är den mest odlade i världen är den med största sannolikhet även den mest kända. Druvan kommer från en spontan korsbefruktning i en vingård någonstans i västra delen av Bordeaux. Det skedde troligtvis i området Graves och någon gång mellan 1300- och 1600-talet. År 1996 gjordes för första gången en DNA-analys på en klassisk druvsort där man kunde identifiera dess föräldrar. Som ni förstår var det cabernet sauvignon och den ömma modern var sauvignon blanc och den stolte fadern, cabernet franc.

Om vi tittar på Sydafrikas vinodlingar som uppgår till 90 512 hektar (2021) så står cabernet sauvignon för 10,8% av den arealen. Det gör den till landets största blå druva. Men de gröna druvorna chenin blanc, colombard och sauvignon blanc har en större andel.