Penfolds Koonunga Hill Shiraz Cabernet - Australiens mest kända rödvin?

Vi uppmärksammar en klassiker från Australien som ger mycket vin för pengarna.

Penfolds Koonunga Hill Shiraz-Cabernet

Världens bästa viner skapas utan tvekan i passionerade händer. Penfolds har under sina 180 år enbart haft 4 chefsvinmakare. Peter Gago har som husets fjärde huvudvinmakare lett Penfolds vinframställning sedan 2002.

Mot höjderna och söderut

Traditioner förpliktar, men det gör framtiden också. Gago har inte bleknat i skuggan av rödvinslegenden och chefsvinmakaren Max Schubert (1948-1975) som bland annat skapade det ikoniska vinet Grange. Han har istället förfinat och gjort stilen på husets viner allt fräschare och mer raffinerad, och har erövrat nya, svalare vinregioner till Penfolds viner. Från fastlandets höghöjdsskydd till södra Tasmanien.

Toppvinerna, den röda Grange och den vita Yattarna, har genomgått ett enormt utvecklingsarbete, och kunskapen härifrån utnyttjas i Penfolds alla viner, ner till de mest prisvärda. Det är lätt att instämma i Peters åsikt när han säger att husets Koonunga Hill-viner erbjuder ännu mer valuta för pengarna i sin fräschör och ljusa fruktighet.

Koonunga Hill - inkörsporten till Penfolds viner

Koonunga Hill-serien lanserades på 1970-talet och är uppkallad efter en av Penfolds vingårdar i Barossa Valley.

Koonunga Hill Shiraz Cabernet är ett av Australiens mest välkända röda viner. Smaken kännetecknas av örter, kryddor och mörka frukter som ackompanjeras av choklad och mjuka tanniner som växer fram i slutet. Årgång 2021 som säljs på Systembolaget just nu har fått 90 poäng av Decanter.

Vinet finns både på hel- och halvflaska på Systembolaget:

Penfolds Koonunga Hill Shiraz Cabernet, 2021, 750 ml, 101 kr

Penfolds Koonunga Hill Shiraz Cabernet, 2021, 375 ml, 66 kr

28.03.2019
Syrah, vindruvor på vingård.

Shiraz och Syrah – samma populära druva.


När du går förbi Frankrike-hyllan på Systembolaget så kan du ibland se flaskor med druvan ”Syrah” på etiketterna. Vandrar du vidare mot Australien så är det vanligt att etiketterna pryds med ”Shiraz”. Visste du att det är samma druva? Här berättar vi mer.

Läs mer »