Mindre socker
Cantine Lunae Ciliegiolo

Årgång:

2023

Cantine Lunae Ciliegiolo

Italien


199,00 kr

Systembolaget nr:

9467701

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

I glaset ett uttrycksfullt och livligt vin med toner av solmogna körsbär, hallon, röda vinbär som ett örtigt stråk och toner av viol.

Produktion

Druvorna är av den inhemska druvsorten ciliegiolo och kommer från vingården Vigna Luna som omfattar cirka tre hektar. Vingården ligger mellan Liguriska havet och berget Apuane och skyddas av ruinerna från den antika staden Luni och dess romerska amfiteater. Efter skörd tre dagars skalmaceration följt av jäsning i rostfria ståltankar. Vinet fick sedan vila i ståltank ett halvår innan buteljering.

Passar till

Serveras vid cirka 16°C till vegetariskt, till rätter av stekt fisk eller till kyckling eller fläskkött, gärna kallskuret och småplock.

FiskPastaVegetariskt

Kul att veta

Cantine Lunae grundades 1966 av Paolo Bosoni, som än idag äger och driver egendomen. Idag omfattar egendomen 85 hektar vingårdar, varav 45 är deras egna, 20 från långtidskontrakterade odlare och de sista 20 från ett myller om 150 olika små odlare som alla har ett par rader de ser efter. Detta påvisar också hur ägandet av vingårdar ser ut i Ligurien då det är extremt fragmenterat något som också är en av anledningarna till att alltför få av regionens fantastiska viner lämnar landet eller ens Ligurien. Med sina 85 hektar är Cantine Lunae Liguriens största privata vinproducent, men än viktigare är att de även kan göra anspråk på att vara regionens främsta producent i form av kvalitet.

Produkttyp

Rött vin

Alkoholhalt

13 %

Systembolaget nr

9467701

Volym

750 ml

Förslutning

Naturkork

Förpackningstyp

Flaska

Förpackningmaterial

Glas

Region

Italy - Liguria - Liguria

Druva

Ciliegiolo