Mindre socker
Chateau Gazin 2020

Chateau Gazin 2020

Frankrike


903,00 kr

Systembolaget nr:

9290501

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

Chateau Gazin 2020 har en nyanserad och intensiv doft som bjuder på både mörka och röda plommon, lakrits, ceder, choklad, tobak samt ett stråk av kaffe och mynta. Smaken är lång och intensiv med toner av mörka och röda frukter, fat, ceder, vanilj, tobak och lakrits,

Produktion

Årgång 2020 består av 91,6% Merlot och 8,4% Cabernet Sauvignon. Druvorna skördas för hand och genomgår först en sortering i vingården och sedan två gånger på sorteringbord i vineriet, före och efter avstjälkningen. Alkoholjäsningen sker i mindre cementtankar, varje druvsort och vingårdsdel för sig. Urlakningen med skalen sker under 2-3 veckors tid och den malolaktiska jäsningen sker i tank eller fat. Vinet lagras i ekfat under 16 månader (50% nya fat)

Passar till

Till medelkraftiga och lite kraftigare anrättningar baserade på kött eller fågel. Kan även avnjutas med en lagrad hårdost med en liten klick björnbär- eller plommon marmelad.

LammNötköttViltVegetarisktLabel: Ost

Kul att veta

Chateau Gazin ligger på Pomerols övre terrass, precis bredvid kända Petrus. Egendomen har en sammahängande vingård på 26 hektar som består av 90% Merlot, 7% Cabernet Sauvignon och 3% Cabernet Franc. Det välkända slottet ägs och drivs av den femte generationen de Bailliencourt. Slottet är byggt på ruinerna av “Hospital de Pomeyrols”, ett sjukhus anlagt på 1100-talet av korsriddare för att ta emot pilgrimmer på väg till St Jacques de Compostelle. Namnet på slottets andra-vin, “L’Hospitalet de Gazin”, är direkt inspirerat av denna historia. Även slottets logga anknyter till korsriddarna.

Produkttyp

Rött vin

Systembolaget sortiment

Systembolaget ordinarie sortiment

Alkoholhalt

14,5 %

Systembolaget nr

9290501

Volym

0,75 l

Varumärke

Grand Chais de France

Förslutning

Naturkork

Region

France - Bordeaux - Pomerol

Sockerhalt

0,4 g/liter

Druva

Cabernet Sauvignon, Merlot

Lagring

Är utmärkt god idag, men vinner och utvecklas med lagring under minst 10 år under goda förhållanden.