Mindre socker
Domaine Jones Grenache Noir Vielles Vignes

Årgång:

2020

Domaine Jones Grenache Noir Vielles Vignes

Frankrike


151,00 kr

Systembolaget nr:

7106601

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

Doften i Domaine Jones Grenache Noir Vielles Vignes är stor och nyanserad med inslag av solmogna jordgubbar, körsbär, mörka mullbär, färska örter och en fläkt av kryddor och choklad. Smaken är mjuk och elegant med fin balans och smaklängd.

Produktion

Druvorna som handplockas kommer från gamla Grenachestockar avstjälkas och kallmacererar under 2 dagar innan de jäser i små rostfria ståltankar.

Passar till

Till medelkraftiga och lite kraftigare kötträtter och utvalda ostar. Varför inte servera en kalvstek med stekt skogssvamp och en gräddsås som är smaksatt med lite plommonmarmelad.

LammNötköttViltVegetarisktLabel: Ost

Kul att veta

Katie Jones som är bördig från England har jobbat under många år som exportansvarig på ett kooperativ i södra Frankrike. År 2007 besökte hon en vacker vingård i en sluttning med svart skiffer nedanför slottet Quéribus med fantastisk utsikt över Maurydalen. Katie blev genast förälskad och köpte vingården med 70-åriga stockar 2008 och detta blev grunden till Domaine Jones.Idag har egenomen som drivs av Katie och Jean Marc totalt 12 hektar som är fördelat på 20 små vingårdar med gamla stockar (40-100 år gamla). Vingårdarna är belägna i Maury, Paziols och runt byn Tuchan. Man odlar de blå druvorna Carignan, Grenache, Syrah och Lledoner Pelut som också kallas "den håriga Grenache". Till de vita vinerna använder man Grenache Gris, Grenache Blanc, Macabeu, Muscat och Carignan Gris. Man odlar ekologiskt och samtliga viner kommer att bli ekologiskt certifierade från årgång 2021.Vineriet som ligger inom appellation Fitou i byn Tuchan är från början ett tåghall som byggdes 1905 och användes som nattförvaring för "Tuchan Express" som var ett ånglok som nådde den då imponerande hastigheten på 8 km i timmen. Anläggningen stängdes 1935 men har nu varsamt renoverats till att bli Domaine Jones vineri.

Produkttyp

Rött vin

Systembolaget sortiment

Systembolagets beställningssortiment

Alkoholhalt

14,5 %

Systembolaget nr

7106601

Volym

750 ml

Varumärke

Domaine Jones

Förslutning

Naturkork

Förpackningstyp

Flaska

Förpackningmaterial

Glas

Region

France - France - France

Druva

Grenache Noir

Lagring

Är utmärkt god att dricka idag, men kan även lagras ett par år om man så önskar.