Generös doft av hallon, jordgubbar, körsbär, plommon och ett diskret kryddigt inslag av fat. Fyllig smak med generös frukt, silkiga tanniner och en exceptionellt lång eftersmak. Druvor: 100% pinot noir.
On my recent visit, I also took the opportunity to taste Faiveley's emblematic 2022 Mercurey La Framboisière, a rich and supple wine evocative of raspberries, plums and spices. Medium to full-bodied, deep and enveloping, with, as I wrote of its 2019 predecessor, all the charm but less of the frivolity that this cuvée has historically displayed. Drink Date: 2024 - 2035
Wine Advocate 90p
Produktion
Druvorna plockas och sorteras för hand. De avstjälkas delvis före pressning, andelen varierar beroende på årgång. Druvorna pressas skonsamt och musten får sedan jäsa i 15-19 dagar. Druvorna pressas ned i musten dagligen för att extrahera så mycket smak och färg som möjligt från skalen.
Passar till
Serveras lätt kylt vid 14-16°C till eleganta, smakrika kötträtter exempelvis Biff Wellington, viltgryta med kastanj eller kyckling fylld med murklor.
Kul att veta
Vingården La Framboisière ligger i östläge och har tillhört Domaine Faiveley sedan 1933 och omfattar ungefär 10 ha. Vinstockarna planterades 1949, 1964, 1965, 1968, 1990 och 2010.
Vinerna från La Framboisière har en väldigt distinkt karaktär av röd frukt och mineralitet.