EkologiskMindre socker
Santedame Chianti Classico Organic

Årgång:

2019

Santedame Chianti Classico Organic

Italien


131,00 kr

Systembolaget nr:

5013801

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

Santedame Chianti Classico Organic har en medelstor doft med trevliga och nyanserade inslag av mörka körsbär, kanel, kryddor, och kakao. Smaken är medelfyllig med frisk syra och toner av körsbär, plommon, lingon, kakao, kanel och pinjenötter.

Produktion

Druvorna som är ekologiskt odlade vinifieras och lagras i temperaturkontrollerade rostfria ståltankar.

Passar till

Utmärkt till lite lättare och medelkraftiga kött- eller grönsaksrätter och pasta. Varför inte servera en kalvkotlett med en rödvinssås smaksatt med några droppar god balasamico tillsammans med en potatis- och parmesanterrin.

LammNötköttPastaVegetarisktLabel: Ost

Kul att veta

Egendomen Santedame ligger bland de böljande kullarna i Chianti Classicos subregion Castellina och den märgelrika sand- och lerjordarna med mycket Galestro ( sköra gråa skifferliknade stenar ger låga skördeuttag och ypperlig kvalitet på druvor och vin. På egendom ligger kapellet Cappella di Santedame från 1400-talet som bland annat ståtar med en ljuvligt vacker fresk föreställande Jungfru Maria.Kusinerna Ilario och Leopoldo startade 1877 firman I.L. Ruffino och framgångarna kom nästan omedelbart. Redan efter fyra år vann deras chiantivin utmärkelser och de är idag en av de mest tongivande producenterna i området.


14 poäng (+) Ganska lätt, örtig doft av körsbär, mörk choklad, läder och ploppad sötmandel. Balanserad, rund, tillgänglig smak med frisk fruktsyra och lagom sandiga tanniner i en medelfyllig kropp med harmoniskt avslut.

- Munskänken med Vinjournalen, mars 2021


Betyg 5/5 poäng, full pott!Mycket av det som vi älskar med sangiovese finner vi i denna charmiga tappning som har något robust och avskalat vilandes över sig. En del av förklaringen ligger i att vinet lagras i ståltankar och låter druvan skina, istället för att faten påverkar. Det toskanska landskapet med torkade örter, lavendel och rosmarin inte minst, markerar sin närvaro i doften och backas upp av tobaksfuktiga nyanser, mörka körsbär och en hint av violblommiga toner. Smakprofilen andas Chianti med kärnkärva körsbär, plommon, torkad örtbukett, violpastill och ett lätt lakritsinslag, allt inlindat i sangiovesedruvans fina syra och markerade men mogna tanniner. Ett ärligt och extremt matorienterat vin, perfekt till en bistecca alla Fiorentina!

- Boxtoppen.se, februari 2021

Produkttyp

Rött vin

Systembolaget sortiment

Systembolagets beställningssortiment

Alkoholhalt

14,5 %

Systembolaget nr

5013801

Volym

750 ml

Varumärke

Constellation

Förslutning

Naturkork

Förpackningstyp

Flaska

Förpackningmaterial

Glas

Region

Italy - Tuscany - Chianti

Sockerhalt

1 g/liter

Druva

Sangiovese, Övriga druvor

Lagring

Är utmärkt god att dricka idag, men kommer även att utvecklas med lagring ett par år.