Mindre socker
Xavier Vignon Châteauneuf-du-Pape Cuvée Anonyme

Årgång:

2016

Xavier Vignon Châteauneuf-du-Pape Cuvée Anonyme

Frankrike


429,00 kr

Systembolaget nr:

5163301

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

Xavier Vignon Châteauneuf-du-Pape Cuvée Anonyme har en intensiv och härligt nyanserad doft med inslag av björnbär, blåbär, röda plommon som elegant samsas med fat, krydda, kaffe och lavendel. Smaken är mycket rik,intensiv, och nyanserad med toner av både mörka och röda frukter, fat, tobak, bakelit, kaffe och lavendel.

Produktion

Druvorna kommer från flera vingårdar där några  har ett flertal olika druvor huller om buller. Bland annat mycket gamla stockar av Grenache, samt Vaccarèse, Counoise, Mourvèdre, Cinsault, Terret Noir och Muscardin. Därför vet man inte den exakta druvsammansättningen. Vinfieringen är traditionell med lång urlakning av skalen. Vinet lagras under minst 15 månader där vinet delas upp i fyra olika delar; fat av fransk ek, större ekståndare, mindre fat och cementtankar.

Passar till

Utmärkt gott som sällskapsvin, men för sig även galant tillsammans med medelkraftiga och lite kraftigare kötträtter. Varför inte en renkalvskotlett med en potatis- och stensoppterrin samt gräddstuvade murklor.

LammNötköttViltLabel: Ost

Kul att veta

Xavier Vignon har en mycket bred erfarenhet och kunskapsbredd då han arbetat under 34 skördar både på södra och norra halvklotet som konsulterande vinmakare. Han har arbetat mycket i Champagne och har bland annat haft flera hundra uppdrag södra Rhônedalen. Sen 2016 är han helt fokuserad på sina egna viner och vineriet som idag producerar kring en miljoner flaskor per år är beläget i Chateauneuf du Pape.Xavier vins äger 30 hektar i södra Rhônedalen och köper även vin och druvor från utvalda odlare i området. Xavier Vignons filosofi är att vinerna alltid skall spegla ursprunget, samtidigt som de ska en tydlig prägel av hans stil och personlighet. Man köper endast vin och druvor som kommer från gamla eller mycket gamla stockar. Detta ger en mycket bra intensitet och smaklängd till vinerna. Man lägger mycket stor kraft i konsten att blanda vin från de olika lägena och få ett bättre slutresultat än summan av de olika komponenterna. Ett hantverk som Xavier behärskar mästerligt. Detta ger en fin nyansrikedom och komplexitet till vinerna.


BRA KÖP

Stort och snyggt bygge med gott om ambitioner. Fyllig i stilen utan att bli extraherad. God redan nu, men kan gärna vänta några år i källaren.

- Allt om Vin, December 2021


93 poäng

Cuvée Anonyme må vara vinets namn men drycken är då inte det utan anspelar i stället på att vissa av lägena som ingår består av field blends av mycket gamla rankor. Man vet helt enkelt inte vinets exakta druvbukett. Doften uppvisar stort djup av tät frukt bestående av plommon, kirsch och svarta vinbär som backas upp av garrigue, lakrits och varm jord. Gomkänslan är omfamnande och intensiv men har samtidigt ett svalt anslag vilket lyfter fram fräschören på ett strålande vis. Silkiga men tighta tanniner som drar mot det lätt torra bidrar till den fina strukturen. Strålande bra vin som du dricker med stor behållning under många år.

- Livets Goda.se 2022 01 12

Produkttyp

Rött vin

Systembolaget sortiment

Systembolagets beställningssortiment

Alkoholhalt

15 %

Systembolaget nr

5163301

Volym

750 ml

Varumärke

Xavier

Förslutning

Naturkork

Förpackningstyp

Flaska

Förpackningmaterial

Glas

Region

France - Rhone valley - Rhone valley

Sockerhalt

3 g/liter

Druva

Grenache, Mourvedre, Övriga druvor, Cinsaut

Lagring

Är utmärkt god att avnjuta idag, men kan även lagras och utvecklas under 3-5 år.