6 tips när du ska välja dryck till het mat

Sex tips när du ska välja dryck till het mat.

Dryckesexperten Mats lär dig välja rätt dryck till stark mat.

Chilifrukter

Undvik sträva röda viner

När man väljer vin till het mat skall man defintivt utesluta sträva röda viner eftersom strävheten gör maten ännu hetare. Matens kryddhetta från exempelvis chilifrukter gör i sin tur vinet ännu strävare. Så att dricka strama röda viner till riktigt het mat är lika smart som att släcka bränder med fotogen. Även viner med hög alkohol har en mindre men liknande effekt på maten.

 

Välj viner med tydlig fruktighet och gärna lite restsötma

Man kan välja både röda och vita viner till het mat, men det ska vara viner med tydlig fruktighet och gärna med en viss restsötma. Sötman omfamnar maten och gör den mindre het. Det är mycket vanligt att heta rätter också har en viss sötma, exempelvis genom kokosmjölk, honung eller frukter, och då är det extra viktigt att även vinet har en restsötma.

 

Uppfriskande kolsyra är ingen höjdare

Det ämne som ger den heta smaken till  chilifrukter heter capsaicin och påverkar både smärt- och värmereceptorer i munnen. Kolsyra ger en lätt retning på smärtreceptorerna, och om dessa redan är uppretade av den chiliheta maten så ökar det upplevelsen av värme och smärta. Mousserande viner och andra kolsyrade drycker är därför inte bra alternativ.

 

Öl släcker elden och släcker törsten

Det som bäst mildrar hettan i maten är drycker som innehåller protein eftersom det bryter ner capsaicinet. Hur mycket protein olika ölsorter beror på råvaror och tillverkningsmetoder. Veteöl innehåller mycket protein och även de ölsorter som har jästfällningen kvar.  Om det är ordentligt stark mat  går det ofta åt en hel del öl för att göra jobbet och släcka törsten. Därför då kan det vara en fördel att inte välja  ölsorter med för hög alkoholhalt. Det är ingen tillfällighet att länder med rikligt med het mat och solvarma dagar producerar lättdrucken öl med moderat alkoholhalt. Att öl innehåller kolsyra spelar i detta fall ingen roll eftersom de postiva kemiska reaktionerna överväger det hela med råge.

 

Indiskt trick för att släcka elden i gommen

Indien har ett mycket mångfacetterat kök och kryddorna är en en stor del av det indiska köket. Att det ofta används ganska starka kryddor i indisk mat kan bero på det varma klimatet (de flesta länder som ligger runt ekvatorn har stark mat). Men det är inte bara chili, pepparfrukter och ingefära utan även andra mindre starka kryddor som används. Det är mycket vanligt att möta den heta maten med drycken lassi som är yoghurt blandat med vatten. Man kan också smaksätta den med både frukt och kryddor. Även den klassiska svenska måltidsdrycken mjölk har samma positiva effekter.

 

Men vatten då?

När maten är så stark så att man blir snuvig, tårarna rinner och det känns som en eldsvåda i munnen, är en vanlig reaktion att man skriker efter vatten. Men det blir faktiskt värre med vatten eftersom vattnet bara sprider runt capsaicinet i munnen. Kolsyrat vatten är naturligtvis ännu värre.

 

Viner som passar utmärkt till maträtter med sting:

 

 

Kung Fu Girl Riesling
Systembolagsnummer: 2690

En härligt fruktig Riesling som balanserar vinets sötma med en frisk och fräsch syra. Ett mycket användbart vin som med bravur även klarar heta smaker. Varför inte en thailändsk rätt med kokosmjölk och röd curry?

Gustave Lorentz Gewürztraminer Réserve
Systembolagsnummer: 5244

Ett härligt kryddigt vin med inslag av litchi och rosenvatten som passar som handen i handsken till mat både med sötma och sting från chili eller ingefära.

Ravenswood Vintner's Blend Zinfandel
Systembolagsnummer: 26001

Ett fruktigt och mjukt rödvin från den så tillförlitliga producenten Ravenswood. Utmärkt till lagom heta anrättningar från Cajun-köket eller det mexikanska. Eller varför inte en maffig burgare med sötstark barbequesås?

Utskrift
Relaterat Innehåll
Kategori

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager