Vegan
Gustave Lorentz Gewurztraminer Réserve

Årgång:

2022

Gustave Lorentz Gewurztraminer Réserve

Frankrike


121,00 kr

Systembolaget nr:

524401

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

Gustave Lorentz Gewurztraminer Réserve har en blommig och generös doft av aprikos, litchi och tropiska frukter. Aromatisk smak med viss restsötma, inslag av honung, rosor, litchi och päron.

Produktion

Druvorna plockas för hand från odlingar runt om den lilla byn Bergheim, där jorden framförallt består av lera och kalksten. Vinet jäser i temperaturkontrollerade ståltankar under 2-3 veckor innan buteljering.

Passar till

Ett användbart vin till asiatiska rätter, till rökta och gravade råvaror samt till utvalda kittostar. Varför inte lättrökt andbröst med ljummen sallad och färska fikon.

FiskKryddstark matLabel: Ost

Kul att veta

Familjeföretaget som grundades redan 1836, leds idag av sjätte generation genom George Lorentz. Gustave Lorentz ligger i byn Bergheim i Alsace, som är känt för sina kvalitetsviner. 2015 invigde man sitt nya moderna vineri, en enorm satsning för att ytterligare förbättra vinernas kvalitet. Trots att vineriet är mycket modernt så tog man med sig sina 33 gamla träståndare som rymmer mellan 1 400 och 10 100 liter vardera, vissa av dem över 100 år gamla. Genom lagring i dessa får man ingen fatkaraktär men en försiktig tillförsel av syre genom träets porer, en detalj som bidrar till komplexiteten i vinerna.Gustave Lorentz äger 33 Ha vingårdar, samtliga ekologiskt certifierade, men köper även druvor från ytterligare 100 Ha. De köpta druvorna kommer från långtidskontrakterade odlare runt byn Bergheim. Gustave Lorentz kontrollerar så att vingårdarna sköts helt enligt deras instruktioner.Man skördar endast för hand och vinifierar varje druvsort och vingårdsläge separat.


skolboksmässigt sötfruktig med nyanser av ananas, gula stenfrukter och gula äpplen, fint parfymerad och lätt pepparkryddig med den för druvsorten så typiska humleliknande gräsiga blommigheten. Smaken är medelfyllig, generöst fruktig och åt det halvtorra hållet till (en liten diskret graf på baksidesetiketten anger att vinet är halvtorrt och mer precist rör det sig om 13.0 gram restsocker per liter) och syran är som väntat försiktig. Tycker man om Gewurztraminer och tycker man om lite fylligare och fruktigare viner till maten, gärna enligt ovan angivna idéer, är det här ett välgjort och skolboksmässigt vin. Man njuter av det ungt, inom två tre år från idag, och serverar det gärna strax under tio grader för att lyfta fram lite mer fräschör.

- Michel Jamais, Vinlegender, dec 2022

Produkttyp

Vitt vin

Systembolaget sortiment

Systembolaget ordinarie sortiment

Alkoholhalt

13 %

Systembolaget nr

524401

Volym

750 ml

Varumärke

G. Lorentz

Förpackningstyp

Flaska

Förpackningmaterial

Glas

Region

France - Alsace - Alsace

Sockerhalt

16,8 g/liter

Druva

Gewurztraminer

Lagring

Vinner inte nämnbart på lagring, men klarar att lagras något år utan problem.