Bain's Cape Mountain Whisky från Sydafrikas första whiskydestilleri.

James Sedgwick Distillery i Sydafrika producerar prisbelönt whisky, bl.a. Bain’s Cape Mountain Whisky. Läs reportaget från Sydafrikas första destilleri här.

James Sedgwick Distillery i Sydafrika

James Sedgwick Distillery ligger en timmes bilväg från Kapstaden i Sydafrika. Här produceras whisky som har belönats med flera priser internationellt. Sedan januari 2020 fins ett av deras varumärken i Sverige: Bain’s Cape Mountain Whisky. folk o folk var i Sydafrika och kollade in destilleriet på plats.

Det är en fredag i november och väderprognosen för västra Kapregionen i Sydafrika visar att det kommer att bli en varm dag. En tur till havet hade inte varit fel, men i dag är planen en annan – som dessutom är intressantare. Vi ska bege oss till Wellington, cirka en timmes bilfärd inåt landet från Kapstaden, och besöka James Sedgwick Distillery. Det är Sydafrikas första whiskydestilleri och enligt dem själva den enda kommersiella whiskyproducenten i hela Afrika.

Andy Watts på Sedgwick Distillery

Ansvarig för destilleriet och Master Distiller är Andy Watts. Han är från början engelsman och kom som professionell cricketspelare till Sydafrika tidigt 1980-tal, blev kvar och fick anställning på Farmers’ Winery som i dag en del av Distell Group, Sydafrikas ledande företag inom vin, starkvin och sprit. 

Erfarenhet från whiskyframställning skaffade Andy genom att under en period arbeta hands-on på flera välrenommerade destillerier i Skottland. Väl tillbaka i Sydafrika var han fast besluten att bevisa att framställning av kvalitetswhisky inte var förbehållen skottarna. 

I dag producerar destilleriet whisky under två varumärken: Three Ships och Bain’s Cape Mountain Whisky. Den senare finns sedan 20 januari 2020 i Systembolagets beställningssortiment.

Rundvandring i destilleriet

När vi anländer till destilleriet tas vi emot av Simon Dicks, just den här dagen befann sig Andy utomlands. Vi ska på rundtur i destilleriet samt prova whiskyn – en aktivitet som är öppen för turister och andra besökare. Här gäller det att ha bokat i förväg, annars blir det stopp hos vakten vid infarten till området.

Vi är en liten grupp på drygt tiotalet förväntansfulla personer. Medan vi väntar på att alla entusiaster ska anlända bjuds vi på en läskande cocktail med whisky som bas. Det är gott och svalkande!

Från allra första början

Historien börjar egentligen 1850. Då klev den engelske sjökaptenen James Sedgwick i land för gott och bestämde sig för att stanna i Sydafrika. Så småningom grundade han bolaget Sedgwick & Co – en leverantör av dryckesvaror, tobak och cigarrer av högsta kvalitet. Efter hans död 1872 tog två av hans söner över verksamheten, som växte sig starkare och började med import av whisky och andra destillat. 

1886 köpte de det destilleri som i dag är James Sedgwick Distillery för att producera brandy och starkviner. Det såldes 1919 och köptes 1970 av nuvarande ägare.

James Sedgwick Distillery i Sydafrika

En tur genom de olika stegen

Simon tar med gruppen in i destilleriet samtidigt som han förklarar hur framställningen går till – från att majsen och kornet kommer in i anläggningen, genom mältningprocessen och destillering till att whiskyn hamnar på fat för att lagras – i minst tre år för att den ska få kallas whisky. Simon är engagerad, snabb i replikerna och underhållande att lyssna på. 

– Du behöver inte åka till Skottland för att uppleva ett riktigt whiskydestilleri. Här i Sydafrika kan vi också göra whisky som drar till sig priser internationellt, säger han stolt. 

Ur en kran i väggen får gruppen smaka på sprit som kommer direkt från kopparpannan. Det är starkt eftersom alkoholprocenten fortfarande är hög och den kommer att spädas ut med vatten senare. Simon langar fram några enbär ur fickan och låter oss krossa dem i den rena spriten. Vips så smakar det gin i stället för whisky!

Änglarna tar för sig av whiskyn

Whiskytunnor på Sedgwick Distillery

Vi passerar lagret där hundratals, kanske tusentals, whiskytunnor står i rader och ovanpå varandra. Det ligger en angenäm doft av whisky i luften. Simon förklarar att det är ”angels share” (änglarnas andel). En viss mängd av den lagrade whiskyn i faten avdunstar alltid. När det gäller whisky får faten inte fyllas på igen, så det händer att ett fat med riktigt gammal whisky är halvfullt. I Skottland uppgår angels share till cirka två procent varje år.

– Här i Wellington ligger den på cirka 4½ – 5 ½ procent på grund av värmen. Det gör att vår whisky snabbare når komplexitet. Whisky handlar inte bara om ålder, utan också om vilken stil man vill ha, förklarar Simon.

Han uppmanar oss att knacka på några av faten, och vi möts av ett ihåligt ljud. Mycket riktigt – de är tomma. För några år sedan var de tvungna att stoppa produktionen i flera månader. 

Vid ett senare tillfälle berättar Andy Watts mer om varför. 

– 2018 drabbades Västra Kapprovinsen av en mycket allvarlig torka och vi visste att vattnet skulle ta slut. Som de flesta andra i trakten borrade vi själva. Två hål på 120 och 240 meter, men utan framgång! Resultatet blev att vi stod utan vatten i fyra månader, förklarar han och fortsätter:

– Detta fick oss att helt se över hur vi använde den här knappa resursen och vi investerade i en omvänd osmosanläggning för att behandla vårt avloppsvatten ytterligare så att det kunde återföras och användas i destilleriets externa processer. Det har gjort att vi har minskat vår vattenanvändning med cirka 50 procent. 

Mot mer hållbarhet

Företaget har genomgående förändrat sina processer mot mer miljömässig hållbarhet och koldioxidminskning. De har minskat användningen av både fossila bränslen och råmaterial och en del återanvänds internt eller av andra företag. 

Bland annat går det förbrukade spannmålet till djurfoder och koldioxid från jäsningen fångas upp i något som ser ut som en jättestor ballong och skickas vidare till producenter inom Distellkoncernen som tillverkar kolsyrade drycker. 

Dagen avslutas i provningsrummet där vi får uppleva en annorlunda whiskyprovning. Framför oss står fem olika sorters whisky. Vi får också små söta, salta och rökta tilltugg för att vi ska kunna känna hur de olika whiskysorterna gifter sig med olika smaker. 

En flaska av favoriten Bain’s Cape Mountain Whisky hamnar i ryggsäcken med hem, vid det tillfället ovetandes om att whiskyn redan var på väg till den svenska marknaden och nu går att få tag i här hemma.

Bain's Cape Mountain

369,00 kr


Mjuk och rundad med härlig vaniljsötma och smak av färskt päron, banan samt inslag av kardemumma och ek.