Presenttips: Fina presentlådor med fina viner.

Har du tänkt ge bort ett fint vin i julklapp till en vinälskare? Varför inte passa på att fynda någon av julens fina presentlådor? Här är några tips som passar lika bra i julklapp som till nyårsfesten.

Fint vin i trälåda.

Det finns flera fördelar med gift boxes eller presentlådor som dessa. Förutom att de är fina att ge bort några flaskor vin i är det ett smidigt sätt att frakta och hantera vinerna säkert.

Många kanske tänker att det är dyrare att köpa en presentlåda med fina viner än att köpa dem styckvis - men så är inte alltid fallet. Här nedan finns exempel där det till och med blir billigare att köpa vinerna i en fin låda än att plocka varje flaska för sig.

Vinlåda från Gustave Lorentz.

Gustave Lorentz Riesling Grand Cru 2x75cl

Varför inte passa på att köpa en låda från prisvinnande Alsaceproducenten Gustave Lorentz? Den innehåller en flaska Gustave Lorentz Riesling Grand Cru Altenberg de Bergheim 2016 och en flaska Gustave Lorentz Riesling Grand Cru Altenberg de Bergheim 2017. Två väldigt trevliga och komplexa viner med helt olika karaktär, som du inte kan få tag på på något annat sätt i Sverige. Båda vinerna har fått fina betyg i pressen och är väldigt lagringsdugliga – perfekta presenter till den som uppskattar ett fint vin och gärna sparar det till ett speciellt tillfälle.

Beställ hos Systembolaget.

Gustave Lorentz Riesling Grand Cru 2x75cl

898,00 kr


En låda med en flaska Riesling Grand Cru Altenberg 2016 och en Riesling Grand Cru Altenberg 2017. 2016 har en rik och nyanserad doft med inslag av grillad citron, solmogna aprikoser och en fläkt av blommor. Vinet har en välbalanserad torr smak med fin fruktighet. 2017 har en intensiv doft med inslag av nektarin, cykelverkstad, stenkross, och en fläkt av blommor. Smaken är torr med fina inslag av mineral, gula stenfrukter och blommor.


Xavier Vignons Arcane-serie med fina viner.

Xavier Vignon Arcane Premium låda

Xavier Vignon är en av Frankrikes mest innovativa och erfarna vinmakare, känd för sina spännande blends. Vinserien Arcane är ett praktexempel på hans gedigna arbete – varje vin representerar en årgång, en terroir eller en druvas typiska uttryck. Varje vin representeras av ett kort ur arkanan, och i den här skräddarsydda läderportföljen åtföljs varje flaska av sitt Marseille-tarotkort, vilket lägger till en mystisk touch till denna unika smakupplevelse. 

I premiumlådan kommer tio viner ur Arcane-serien:

En flaska Le Diable 15% 2015, en flaska Le Fou 15% NV, en flaska La Lune 14,5% 2010, en flaska Le Soleil 15% 2015, en flaska La Tempérance Organic 15% NV, en flaska L’Etoile 15% NV, en flaska Les Amoureux 14,5% 2016, en flaska L’Hermite 14,5% 2016, en flaska La Papesse 15% 2016, en flaska Le Pape 15% 2010.

Beställ från Systembolaget.

Xavier Vignon Arcane Premium låda

6990,00 kr


Lyxigare gåva än denna får man leta efter. För första gången har Xavier Vignon satt samman 10 ikoniska cuvéer i en skräddarsydd läderbox. Varje flaska åtföljs av sitt Marseille-tarotkort, vilket lägger till en mystisk touch till denna unika smakupplevelse. 


6 flaskor från Xavier Vignons Arcane-serie.
6 flaskor från Xavier Vignons Arcane-serie i fin trälåda.

Xavier Vignon Arcane stor presentlåda

En låda från samma producent men med viner ur Xaviers unika Arcaneserie. Vinerna i Arcaneserien är fokuserade på en årgång, en druva eller terroir. Egensinniga och taktfasta viner från ett av världens mest innovativa vinvarumärken. I den här presentlådan får du en Xavier Vignon Arcane La Tempérance, som är en blandning av fyra olika årgångar: 2015, 2016 och 2017 och 2018. Druvorna är 90% grenache och 10% syrah och kommer från området Carianne i södra Rhônedalen. Du får också en Xavier Vignon Arcane L'Etoile, ett vin där druvorna är utvalda från vingårdar som har hög altitud och som har god intensitet, komplexitet och balans. Tredje flaskan är en Arcane Le Soleil, där druvorna är utvalda från 9 vingårdar i den norra delen av södra Rhônedalen. Du får här också en flaska Arcane Le Diable 2015, där dess mourvèdredruvor kommer från mycket gamla stockar. Urvalet baseras bland annat på halten av mineraler och salter och druvorna kommer från 17 olika vingårdar i Vaucluse, som alla har variationer vad det gäller terroir. 

I lådan finns även en flaska Arcane Le Fou - ett vin som inte går att köpa annars på Systembolaget utan bara går att få i den här lådan. Här finns fem årgångar från runt 10 terroirer i södra Rhônedalen. Detsamma gäller den sista flaskan, Arcane Les Amoureux, som bara går att få i den här lådan. Här blandas fem crus från toppårgången 2016: Lirac för rundhet, Gigondas för struktur, Beaumes-de-Venise för friskhet, Vacqueyras för aromer och Rasteau för djup. Pris: 1398 kr.

Beställ hos Systembolaget.

Xavier Vignon Arcane trälåda x 6

1500,00 kr


Xavier Vignon Arcane trälåda #6 innehåller 6 olika flaskor i Xavier Vignons Acane serie. 1x Arcane Le Diable 2015, 1x Arcane Le Fou, 1x Arcane Le Soleil 2015 , 1x Arcane La Tempérance  Eko, 1x Arcane L’Etoile , 1x Arcane Les Amoureux 2016.


Tre viner från Rhônedalen av Xavier Vignon.
Tre riktigt fina viner från Rhônedalen av Xavier Vignon.

Xavier Vignon 3 x Rhônedalen

Sist men inte minst finns en låda med fokus på Rhônedalen. Du får en flaska Xavier Vignon Lirac, ett vin gjort på druvor från 12 olika platser i området Lirac. Vinet har en nyanserad doft med bra djup och inslag av röda frukter. Smaken är mjuk och balanserad med toner av hallon, körsbär, stenfrukter, stendamm, färska örter och en sträng av lakrits. Vin nr 2 är Xavier Vignon Rasteau som är gjort på druvor från 17 olika odlingslotter i området Rasteau. Smaken är medelfyllig med fina toner av skogens bär, kryddor, torkade örter, lakrits och viol. Här finns en bra balans, längd och personlighet.

Sista flaskan är en Xavier Vignon Cairanne som inte säljs via Systembolaget separat. Vinet har en kraftigt rödlila färg, en doft av svarta bär, lavendel och peppar och smaken är kryddig med en lång avslutning och en balanserad syra. Pris 498 kr.

Beställ lådan hos Systembolaget.

Xavier Vignon Trälåda x 3 Rhônedalen

549,00 kr


I Xavier Vignon Trälåda #3 Rhône Valley får du en flaska Lirac 2019 , en flaska Cairanne 2016 och en flaska Rasteau 2016. Utmärkt gott som sällskapsvin, men för sig även galant tillsammans med vällagade rätter på mörkt kött eller fågel.