Santedame - en ny ekologisk Chianti Classico.

Nu lanserar vi en splitter ny ekolologisk Chianti Classico vid namn Santedame, även kallad ”den heliga damen”.

Santedame Chianti Classico

Att behandla den unika vingården med respekt, passion och omsorg i minsta detalj är heligt för producenten Ruffino. Vingården Santedame odlas ekologiskt i samklang med naturen.

När man strosar runt på morgonen, när solen precis har gått upp, morgondiset dansar kring de knotiga vinstockarna och fåglarna lovsjunger den nya dagen - då är det inte konstigt att man känner en viss andakt. En känsla som förstärks av att det mitt i vingården finns ett vackert kapell från 1400-talet som ståtar med en ljuvligt vacker fresk föreställande Jungfru Maria.

Vingård i Toscana

Traditionell Chianti Classico som ger mersmak

Santedame Chianti Classico Organic har en medelstor doft med trevliga och nyanserade inslag av mörka körsbär, kanel, kryddor, och kakao.

Smaken är medelfyllig med frisk syra och toner av körsbär, plommon, lingon, kakao, kanel och pinjenötter. Etiketten på detta ekologiska vin pryds av den vackra fresken målad av renässanskonstnären Domenico Ghirlandaio.

Moderlig omsorg om vingården, naturen och miljön

Vinegendom Santedame ägs av vinproducenten Ruffino som har en moderlig omsorg om vingårdarna, naturen och miljön.

De senaste åren har deras engagemang i att värna om miljön och den biologiska mångfalden ökat avsevärt och de har gjort omfattande investeringar i hållbar produktion och ekologisk odling.

I allt arbete som sker på Ruffinos sex anläggningar i Toscana tar man stor hänsyn till miljön.

Vad det gäller vingårdsarbetet har man upprättat en handbok med metoder som minimerar användandet av kemikalier, samtidigt som man ökar jordmånens fertilitet och livskraft genom bland annat naturligt gödsel.

Företagets miljöpolicy har stark inriktning på det ekologiska fotavtrycket, rörande energiåtgång, utsläpp av växthusgaser och hushållning av vatten. Detta innebär bland annat att man satsar på nya vattenreningsanläggningar, men också att man anlägger våtmarker som på naturlig väg renar vinanläggningarnas spillvatten.

Ruffino har även ett samarbete med universiten i båda Milano och Florens där man bland annat tar fram miljövänliga metoder att bekämpa sjukdomar i vingården. Ruffino har fått erkännande för sina ansträngningar genom miljöcertifieringen ISO 14001 och 2017 vann Ruffino Constellations Brands Sustainability Award.

Ett chianti som passar utmärkt till mat

Santedame Chianti Classico Organic är ett vin som älskar att ackompanjera det dukade bordets fröjder.

Drick vinet till medelkraftiga kött- eller vegetariska anrättningar där det gärna får finnas lite syrlighet och feta eller krämiga komponenter. Vinet bildar även en ljuv förening med den lyxiga pizzan, pastan eller risotton.

Om du lite eftertänksamt bara vill ha ett gott glas vin kanske tankarna far till den heliga vingården Santedame. Men det finns ju många andra unika och heliga aspekter i livet, och varför inte fundera i ett närmare och mer personligt perspektiv.

Vad är heligt för dig?

Beställ Santedame Chianti Classico via Systembolaget:

Avnjut ett glas Santedame till dessa rätter: