Julklappstips för dryckesintresserade 2022.

Har du någon i din närhet som är intresserad av dryck och skulle uppskatta en fin flaska med något gott? Då har vi julklapparna för dig - här tipsar vi om några härliga spritdrycker av olika slag och prisklass att ge bort.

Julklappstips sprit 2022

Visst är det lite extra kul att ge bort en upplevelse? Och vad passar då bättre än en upplevelse som innebär njutnig för gom och sinne. Här är tips på klappar som passar både den som vill njuta av något gott i glaset direkt men även till den som gillar att blanda drinkar och cocktails.

Buffalo Trace Kentucky Straight Bourbon

Lyxig klapp från världens bästa whiskydestilleri.

En fantastisk lyxig klapp till den dryckesintresserade som passar utmärkt att njuta av i klassiska cocktails såsom Old Fashioned eller Bourbon Sour. Whiskeyn har en nyanserad smak med tydlig karaktär av kolade ekfat, inslag av torkad frukt, vaniljfudge, marsipan, apelsin, viol och kokos.

Buffalo Trace

399,00 kr


Buffalo Trace Distillery ligger i Kentucky och är USA:s äldsta destilleri med anor från 1755 och själva destilleriet är utsett som ett nationellt historiskt landmärke. Buffalo Trace Distilley är även världens mest prisbelönta whiskydestilleri och blev i år utsett till världens bästa destilleri i Icon of Whisky Awards.

Skagerrak Nordic Dry Gin

Nordisk premiumgin och flerfaldig guldmedaljör.

Skagerrak passar perfekt som den är till ostron och men även i drinkar. Den har tydliga nordiska influenser och har utvecklats i samarbete med Nordens ledande bartenders från flertalet toppbarer i Sverige, Norge och Danmark. Det är en unik gin gjord på lokala växter och örter från Skagerrak och som sedan juni 2020 årligen vunnit guld i prestigefyllda tävlingen Global Spirits Business Gin Masters.

Skagerrak Nordic Dry Gin

449,00 kr


Kryddningen är klassisk med koriander, enbär och pomerans i kombination med potstilldestillerade maccerat av nordiska örter och kryddväxter. Här hittar vi också nordisk fläder och kamomill som ger blommiga nyanser och kummin som bidrar med citrustoner. Skagerraks fruktighet skapas med vildväxande nypon och havtorn. Dessutom har ett unikt destillat av tång adderat sälta som ger Skagerrak än mer havsnära smaker och en unik nordisk signatur.

Xanté Gin & Pear

Något helt nytt och oväntat!

Det här är en ginlikör som har mer sötma och mindre bitterhet än den traditionella ginen, men som fortfarande är frisk och fräsch. Perfekt till drinkkvällar där man vill bjuda på någonting oväntat, som en Lennart med gintwist.

Xanté Gin & Pear

264,00 kr


Xanté Gin & Pear passar den som vill ha en lite sötare GT. Gin- och päronlikören har en alkoholhalt på 35 procent och passar att dricka som den är med en isbit, men framförallt kan den utgöra basen i en Gin & Tonic med pärontwist och passar den som vill ha en lite sötare GT.

Aalborg Jule Akvavit

Gå-bort-present på julafton och samlarobjekt.

Exklusiv, klassisk dansk akvavit som kommer i fin presentförpackning. Den limiterade upplagan är har kommit att bli ett samlarobjekt som löpande bytt design genom samarbeten med exempelvis kända konstnärer. I år firar Aalborg Jule Akvavit 40 år och kommer i en helt ny jubileumsflaska samt presentförpackning.

Aalborg Jule Akvavit

302,00 kr


Akvaviten har en robust kumminton med en elegant avslutning av apelsin, mandel och koriander. Den passar speciellt bra till rätter med lite högre sälta på julbordet som t.ex. Janssons Frestelse, julskinka eller inte varför till en kraftig blåmögelost som exempelvis Roquefort.

Carlow Counting Days Irish Whiskey

Ett nytt, roligt och icke-mossigt whiskeyvarumärke!

Carlow Counting Days Irish Whiskey är en irländsk som passar den som är dryckesintresserad men som inte har blivit en inbiten whiskydrickare än. Det är en lättsam whiskey med en tilltalande och fruktig smak som avnjuts bäst som den är eller i ett highballglas tillsammans med is och Ginger Ale. Dessutom är det en perfekt julklapp som inte kostar skjortan!

Carlow Counting Days Irish Whiskey

289,00 kr


En len och fruktig whiskey som har lagrats i tre år på ekfat som tidigare används till Bourbon. Till denna blend har man adderat whiskey från Carlow som lagrats i fyra år. På så vis har man skapat en len whiskey i en naturligt fruktig stil med inslag av vanilj och kola, från Bourbonfaten.

Braastad XO

En fin cognac med intressant namn för livsnjutaren.

Braastad cognac har anor från 1875 då Médéric Tiffon grundade cognacshuset Tiffon i regionen Grande Cham-pagne i Frankrike. Namnet Braastad kommer från Sverre Braastad som var passionerat intresserad av cognac och hamnade i Cognac. Där gifte han sig med Edith Rousseau, barnbarn till Médéric Tiffon, och 1919 tog Sverre och Edith över driften av företaget och det har varit familjestyrt sedan dess. Idag är det ett av de få äkta cognacshus som existerar. De skördar sina egna druvor, destillerar, lagrar och buteljerar själva.

Braastad XO

399,00 kr


Denna cognac har lagrats upp till 25 år och har en snittålder på strax under 20 år.

Det är en balanserad och smakrik cognac med fatkaraktär, inslag av aprikos, örter, mörk choklad, nötter och vanilj. Serveras rumstempererad som avec.

Kronvodka

Vodka med kungligt arv - i Vodka Martini eller som den är.

Kronvodkas kungliga arv härstammar från 1700-talet då Kronan med regent Gustav III i spetsen såg till att inrätta ett sextiotal kronobrännerier för att möta konkurrensen från den allt mer omfattande illegala sprittillverkningen i Sverige. Målet var tydligt; att framställa brännvin av hög kvalitet som skulle konkurrera ut den olagliga spriten som bredde ut sig bland gods och gårdar.

Don Papa Port Cask

Dyrgrip och komplex raritet till samlingen.

Don Papa Port Cask är ett av de mest exklusiva släppen som gjorts av den filippinska romproducenten Don Papa. Specialutgåvan har legat två år på ex-bourbonfat följt av fem år på ex-portfat. Det är sagt att det är sista gången man gör den här produkten så räkna med att det blir något extra till samlingen.

Don Papa Port Cask

1099,00 kr


Don Papa Port Cask har en doft av lakrits, polerad ek, mörk choklad, saftiga blodapelsiner och mogna röda bär. Den har en smak med stor komplexitet med toner av rostad ek, kanel, arabica-kaffe och kola som är vackert balanserade tillsammans med en fräsch vaniljsötma, lite subtil nyplockad frukt och en hint av farinsocker. Avslutet är långt med inslag av kakao och torkade fikon.