Duka upp till buffé – tips och råd från ett proffs.

Catering- och eventexperten Mikael tipsar om vad man ska tänka på vid planering och dukning av en buffé.

Buffémat

Våren och försommaren är de stora festerna och bufféernas tid. folk o folk har pratat med kocken och krögaren Mikael Sallberg, som sedan många år tillbaka driver Sallberg Catering & Event och är expert på just bufféer. Vi frågade honom om han hade några tips kring vad man bör tänka på vid planering och dukning av en buffé.

– Mitt första tips är att inte ha för många rätter. En del ställer dit en massa småsaker så att det ska se mycket ut på bordet. Jag tycker att det är bättre att satsa på riktigt bra råvaror och i så fall några färre sorter.

Viktigt med vegetariska alternativ

Mikael lägger till att det måste finnas någon eller några vegetariska rätter på bordet.

– Jag har hållit på med det här i många år, och i dag väljer säkert minst 20 procent vegetariskt. Ju yngre personer som festen riktar sig till, desto fler är vegetarianer.

Använd riktigt porslin

Mikael tycker också att man inte ska välja den bekväma vägen när det gäller tallrikar och bestick.

– Använd riktigt porslin samt riktiga glas och bestick. Om man lägger ned tid på maten är det synd att förstöra den med papperstallrikar.

I dag är det dessutom enkelt att hyra in porslin om man inte har tillräckligt många kuvert, eller vill slippa disken då den oftast ingår i hyrpriset. Det kostar faktiskt inte särskilt mycket.

– Du kan också köpa en billig uppsättning på IKEA. En idé är att ni går samman några vänner eller grannar och köper en ”festuppsättning” ihop som alla kan använda vid större tillställningar.

Om det är många gäster – duka åt två håll så att flera kan ta samtidig och bygg gärna på höjden. Det ser festligt ut om man skapar en nivå till på bordet. Använd en drickaback eller liknande och klä in den med en fin duk, så att det ser riktigt proffsigt ut. På den övre hyllan kan du ställa brödet, eventuellt småplock och gärna lite färska örter. Det ser trevligt ut och är även gott att nypa av.

– Ställ gärna kolhydraterna först på bordet, som bulgursallad, couscous, potatissallad eller liknande. De som kommer till festen vrålhungriga har en tendens att lägga upp alldeles för mycket lax eller kyckling om man börjar med den, och så får de inte plats med det andra på tallriken. Ett smart sätt att få gästerna att äta av alla sorter, och inte bara lyxmaten, säger Mikael och skrattar lite.

Märk upp din buffé

Sätt ut små lappar med namnet på varje rätt. Det brukar vara uppskattat och bra om någon av gästerna är allergisk mot något. Den ambitiösa kan lägga till om rätterna innehåller laktos eller gluten.

Var sparsam

Lägg inte upp för mycket på uppläggningsfaten. Det är bättre att fylla på när det tar slut – av flera skäl. Dels håller sig maten fräschare om den får vara i kylen så länge som möjligt, dels är det lättare att spara mat som inte har stått framme om det blir mycket över.

– I dag tänker vi som arbetar med det här mycket på matsvinn. Det slängs så oerhört mycket i onödan och det försöker vi undvika. Det handlar ju inte om snålhet, utan om att vara varsam med resurserna och miljön.

Skär helst upp fisk och kött i tunna skivor.

– Det ska vara enkelt att äta. Ingen som sitter i festkläder vill jobba hårt för att få i sig maten.

Vad tycker du att man ska dricka till en buffé, det är ju många olika smaker?

– Det beror naturligtvis på vilken mat du har. Jag tycker att det ska finnas både ett rött och ett vitt att välja mellan. Personligen gillar jag Chablis och Chardonnay när det gäller vitt, de funkar till mycket. Så här års passar också Riesling, de har en trevlig friskhet och är naturligt porlande.

– Det röda får inte vara för tungt. Ingen lakrits eller ”lädersula” till en buffé, säger Mikael och skrattar. Vinet ska ju passa bredden i maten. Och glöm inte flera kannor med vatten, tillägger han innan han fortsätter med att förbereda kvällens beställning på just en buffé.

Vintips till buffén:

Georg Breuer Riesling Sauvage

149,00 kr


Ett klassiskt rieslingvin där druvorna kommer från tre olika lägen i Rheingau. Smaken är krispig, torr och stram med elegant rieslington och fin hög fruktsyra och inslag av grapefrukt, äpple och mineral med viss fetma i eftersmaken. Passar till allt från sallader och fisk till ljust kött med gräddiga såser.

Mezzacorona Pinot Nero

99,00 kr


Mycket prisvärd pinot noir! I Mezzacorona Pinot Nero får du en ren, bärig doft av körsbär, kryddor och hallon. Frisk fruktig mjuk smak som domineras av röda körsbär, svartvinbär, hallon, färska örter med inslag av fat och mjuka tanniner.

L Chardonnay

279,00 kr


Med sin utmärkta kvalitet och överkomliga pris ett vin som ger mycket vin för pengarna. Inte undra på att det har regnat fina omdömen och utmärkelser över detta vin.

CHILL OUT Syrah Rosé California

235,00 kr


Om du vill ha ett vin som passar till det mesta så passar ett rosévin bra, t.ex. Chill Out Delicate & Fruity.

Vinet har en fruktig och frisk doft med inslag av björnbär och hallon. Smaken är fruktig och smakrik med toner av hallon, björnbär och körsbär. Lång eftersmak med inslag av örtkryddor.

Brudpar utan skor

Tips inför bröllopssäsongen.


Buffé eller servering? Champagne eller mousserande? Frågorna är många inför den stundande bröllopssäsongen. Bröllopskoordinatorn Johanna Kajson tipsar om vad brudparet ska tänka på inför den stora dagen.

Läs mer »