En ny, kraftfull Côtes-du-Rhône intar manegen.

En starkt lysande stjärna på vinhimlen har tänts: Le Grand Manège Côtes-du-Rhône. Vinet är ett kraftfullt och elegant rött vin från hjärtat av Rhône.

Le Grand Manege, nytt vin från Côte-du-Rhône.

Foto: Adobe Firefly/AI

Rhône är ett område i sydöstra Frankrike som har en lång och anrik historia av vintillverkning. Härifrån kommer många av världens mest eftertraktade viner och populariteten tycks ändlös.

Ett Rhône-vin med kraft och kryddor

Le Grand Manège Côtes-du-Rhône är ett kraftfullt vin där doft och smak domineras av toner av mogna björnbär, mörka körsbär och värmande kryddor. En hint av lakrits och svartpeppar ger en pigg munkänsla.

Vinet är gjort av de områdestypiska druvorna grenache, syrah och mourvèdre och därför kallas det även ett GSM-vin. Grenache bidrar med sötma och fruktighet, syrah tillför kryddighet och struktur och mourvèdre ger vinet en lakritston samt sin vackra mörka färg.

Att Frankrike är ett populärt vinland är en stark underdrift och röda viner från Rhône ligger väldigt högt upp bland svenskarnas favoritviner. Det är därför roligt att lansera Le Grand Manège just nu, säger Monia Jensen, Senior Business Development Manager på Anora.

Le Grand Manège Côtes-du-Rhône lanseras den 15 januari i Systembolagets beställningssortiment.

Le Grand Manège Côtes-du-Rhône

115,00 kr


Smak och doft domineras av solmogna björnbär, mörkröda körsbär och en inbjudande kryddighet. Här återfinns även distinkta toner av saltlakrits som väcker munnen till liv tillsammans med resoluta inslag av svartpeppar som bidrar till helhetsupplevelsen.

Vinet har knappt hunnit ut på marknaden men redan vunnit guld i den internationella vintävlingen Gilbert & Gaillard – en bekräftelse på både kvalitet och prisvärdhet.

"FYND! Doften är öppen och omedelbar i fräsch, samvetsgrann och ärlig stil med frisk fruktsyra; aptitretande och övertygande. Smaken är fyllig och välmatad med en rejäl garvsyra – precis det jag söker, men sällan finner i mer kommersiella rhôneviner. Det snävar kanske in menyn till mer rustika kötträtter, men smakar då desto bättre än flertalet alternativ under samma flagg. Att det därmed också har förmågan att kunna lagras både ett och två år förstärker omdömet ytterligare ett snäpp. Inte illa för ett vin som ligger inom räckhåll för de flesta i dag när vinvalet till nöds tvingas gå på sparlåga."

– Bengt-Göran Kronstam, Vinbörsen, januari 2024.

4/5 Boxar! Nyhet som lär bli en hit i vinter när vi vill ha ett smakrikt glas rött, eller två."

– Boxtoppen, augusti 2023.

Syrah, vindruvor på vingård.

Shiraz och Syrah – samma populära druva.


När du går förbi Frankrike-hyllan på Systembolaget så kan du ibland se flaskor med druvan ”Syrah” på etiketterna. Vandrar du vidare mot Australien så är det vanligt att etiketterna pryds med ”Shiraz”. Visste du att det är samma druva? Här berättar vi mer.

Läs mer »