Laila Bagge lanserar ekologisk Prosecco i sin vinserie Ruby.

Nu släpps en prosecconyhet i Laila Bagges populära vinserie Ruby – en prosecco frizzante. Perfekt till vårens festligheter.

Laila Bagge med Ruby Prosecco

Lagom till vårens antågande släpps en ekologisk Prosecco Frizzante i Laila Bagges populära vinserie Ruby.

– Prosecco är mitt absoluta favoritvin under vår- och sommarmånaderna och det känns lyxigt att sätta sitt namn på viner där jag har varit delaktig i processen. Smakerna och dofterna för min nya Ruby Frizz Prosecco påminner mig om varma sommarkvällar på italienska rivieran, säger Laila Bagge, programledare och entreprenör.

– Prosecco är välkänt för många, men kanske inte som min nya Frizz, som är en lätt pärlande frizzante som finns att hitta i vitvinshyllan.

Ruby Frizz Prosecco Organic

Den helt nya Ruby Frizz Prosecco Organic ersätter den tidigare Ruby Frizz och har fått ett nytt ursprung. Ruby Frizz är en vit frizzante, det vill säga ett vitt vin som är lätt pärlande, vilket gör det möjligt att tappa den på en miljövänlig, lättare glasflaska.

Ruby Frizz Prosecco Organic

69,00 kr

101,00 kr


Ruby Frizz Prosecco bjuder på en fruktig, pärlande smak med inslag av päron, honungsmelon och citrus. Vinet är ett frizzante, vilket betyder att det ligger mellan stilla och mousserande vin i karaktär. De fina, lätta bubblorna ger vinet en härlig fräschör.

Serveras vid cirka 8°C som sällskapsdryck, eller till lättare rätter av fisk och skaldjur.

Vad betyder egentligen Prosecco?

Prosecco är en ursprungsbeteckning för mousserande vin som produceras i norra Italien, framför allt i Venetien, en region som gränsar till Slovenien. Fram till 2009 rådde dock en viss förvirring kring vinet. Prosecco var nämligen också namnet på den druva som är basen i det mousserande vinet, vilken också odlades utanför den ursprungsskyddade regionen. Lösningen blev att döpa om druvan för att dels hålla isär dem, dels skydda både druvan och vinet. I dag kallas druvan glera, och är fortfarande den viktigaste druvan i Prosecco.

Prosecco tillverkas enligt tankmetoden som innebär att vinet jäser en andra gång på tank efter att man har tillsatt jäst och socker. Jästen äter upp sockret vilket sätter i gång den andra jäsningsprocessen då bubblorna bildas. Därefter lagras vinet i ståltanken innan det tappas på flaska. Lagringstiden varierar beroende på vintyp och kvalitetsnivå.