Njut av sensommaren med bubblande Don Luciano.

Mitt i semestern lanseras ett läckert mousserande vin från väletablerade spanska bubbelproducenten Jaume Serra. Perfekt som sällskapsdryck under de avslappnade semesterkvällarna.

Don Luciano Brut.

Den 19 juli gör Don Luciano Brut entré på Systembolaget. Ett spanskt mousserande vin med en medelstor doft och inslag av päron och citrus, samt en lätt fläkt av blommor. Smaken är torr och fruktig, och citrusen och pärontonerna återkommer på tungan. Fina bubblor lämnar ett uppfriskande avslut i munnen.

Priset för denna sprudlande nyhet landar på överkomliga 67 kronor, och en annan fördel är att Don Luciano Brut kommer i en lättviktsflaska. Den väger alltså enbart 570 gram, jämfört med den traditionella glasflaskans 720. Det innebär både att det blir lättare att bära hem och att transporterna blir lättare – vilket ger ett lägre klimatavtryck.

Bubbel som välkomstdrink eller apertif

Don Luciano Brut är ett utmärkt val om du vill bjuda på bubbel när vännerna kommer över och ni vill skåla i något uppfriskande. Bubblet, som är gjort av druvorna airen och macabeo, passar även fint som dryck till lättare fiskrätter eller skaldjur – varför inte som välkomstdrink till kräftskivan? Det gör sig även fint till en ostbricka med nötter.

Bubblet tillverkas enligt charmantmetoden, eller tankjäsningsmetoden, vilket innebär att man tillsätter jäst och socker i sluten trycktank vilket ger ett torrt vitt vin. Kolsyran skapas sedan under den andra jäsningen, vilket gör det till ett mousserande vin.

Don Luciano Sparkling Brut

69,00 kr


I Don Luciano Brut dominerar toner av päron och citrus i både doft och smak. Ett torrt och fruktigt mousserande vin från La Mancha i Spanien, vars fina bubblor lämnar ett uppiggande avslut i munnen. En perfekt apertif!

Expert på spanskt mousserande

Bodegas Jaume Serra som producerar detta bubbel ligger vackert beläget högst upp på en kulle med utsikt ut över Medelhavet. Platsen heter Vilanova I La Geltru och ligger i Katalonien, inte så långt från Barcelona. Don Luciano Brut är dock från regionen La Mancha som ligger längre söderut, mellan Madrid och Valencia.

Vinföretaget grundades 1934 av Don Jaume Serra Güel. Detta är en mycket skicklig producent av mousserande viner som Cava, som är Spaniens motsvarighet till Champagne. Deras vinkällare har en kapacitet på 80 miljoner flaskor.