Gratinerade ostron med smak av kryddor, citron och ost.
Följ Linnéas recept och upptäck en ny dimension av ostron.
Läs mer »Den tredje september är det ostronets dag och vi hyllar detta härliga blötdjur med ett gott och passande vin i glaset. Vi tipsar om några viner i olika prisklasser som passar till ostron.
Ostron har en frisk känsla av hav och tydlig sälta. De är också rika på den femte grundsmaken umami. Det är därför viktigt att stjälpa i sig ostronet så att man även får med saltvattnet. Då förhindrar man att vinet reagerar med umamismaken och får en metallisk smak. Samma effekt får man genom att pressa några droppar citron över ostronet.
Det generella dryckesvalet är lätta till medelfylliga vita eller mousserande viner som ska vara helt torra och med frisk syra. En mycket god beledsagare är även en fino eller manzanilla sherry. Du kan även använda samma viner om du ska tillaga ostronen.
Ostron förknippas starkt med lyx och flärd och 90 procent av ostronen som konsumeras i Sverige äts runt jul och nyår. Många ser även ostron som en romantisk måltid som då oftas paras med en god champagne. Under 1700-talet ansågs de till och med vara erotiska och förtärdes på intima fester. Ostronet har under lång tid stått på listan över afrodisiakum, det vill säga mat och andra saker som sägs påverka den sexuella lusten och/eller funktionen. Ostron innehåller zink, som är viktigt för produktion av det manliga könshormonet testosteron. Ostron innehåller också serotonin, ett hormon som påverkar välbefinnandet. Så det verkar ju lovande, men det finns idag inga välgjorda studier som bekräftar att ostron har en effekt på den sexuella funktionen. Men om du planerar en romantisk middag så är det nödvändigt att i förväg ta reda på om den andra personen uppskattar denna mollusk. Ostron är verkligen en vattendelare som man antingen älskar eller avskyr.
139,00 kr
Italienskt bubbel med elegant, fruktig doft med fin brödig ton och inslag av citrus, gula äpplen, päron och nougat. Torr, mycket friskt mineralrik, fruktig smak med inslag av grapefrukt, gula äpplen, päron, honung och bröd med fin längd.
109,00 kr
En prisvärd och elegant crémant från Bordeaux. Vinet har en angenäm doft med inslag av gula stenfrukter, persika, mogen citron och brioche. Smaken är torr och frisk med behagliga bubblor och trevlig fruktighet. I eftersmaken finner man både gula stenfrukter, nektarin, mineral och brioche.
169,00 kr
Den här portugiska alvarinhon från Aveleda gifter sig också väl med ostron. Vinet har en inbjudande doft med inslag av grillad citron, persika, sommarvarmt skiffertak samt en fläkt av mango och grapefrukt. Smaken är torr och frisk med lätt krämig textur. I eftersmaken, som har bra längd, finner du både mogen citron, stendamm, persika och ett fint stråk av blommor.
109,00 kr
Fruktig, aromatisk doft med inslag av krusbär, gröna äpplen, svartvinbärsblad, blommor, päron, tropisk frukt, örter och citron. Aromerna kommer tillbaka i smaken, som är mycket frisk. Elegant, balanserat och ursprungstypiskt med en harmonisk eftersmak.
109,00 kr
Domaine Laroche Chablis Saint Martin, halvflaska har en inbjudande och fruktig doft med inslag av gröna äpplen, rökig mineral, persika och citron. Fruktig, torr och frisk smak med toner av gröna äpplen, mineral, örter, persika och citron. Perfekt till lätta och medelkraftiga fisk- och skaldjursrätter.
479,00 kr
André Clouet Chalky är en mycket torr Champagne. Här finner du toner av citrus, rostade nötter, brioche och vinet har en tydlig mineralitet. Ett komplext vin med lång och behaglig eftersmak.
150,00 kr
Ett sauvignon blanc-vin från Leyda med en intensiv doft av grön sparris, mineral, lime och färska örter. Vinet är torrt och friskt och vinet har en lätt krämig textur och en förnimbar sälta från havsvindarna.
Följ Linnéas recept och upptäck en ny dimension av ostron.
Läs mer »Vi svenskar köper med glädje färska räkor för en extra trevlig kväll. Här hittar du rekommendationer på goda viner som passar perfekt till räkor.
Läs mer »Att duka upp ett helt fat med grillade skaldjur är effektfullt och otroligt gott! Servera det som en härlig förrätt eller varmrätt med örtmarinad och baguette.
Läs mer »Här får du Sofia Woods bästa recept på linguine vongole som lätt gör att man drömmer sig bort till semester och salta bad. Ett riktigt drömmigt pastarecept!
Läs mer »