Vin till ostron.

Den tredje september är det ostronets dag och vi hyllar detta härliga blötdjur med ett gott och passande vin i glaset. Vi tipsar om några viner i olika prisklasser som passar till ostron.

Ostron på fat och ett glas vin

Medelfylliga torra viner med frisk syra passar till ostron

Ostron har en frisk känsla av hav och tydlig sälta. De är också rika på den femte grundsmaken umami. Det är därför viktigt att stjälpa i sig ostronet så att man även får med saltvattnet. Då förhindrar man att vinet reagerar med umamismaken och får en metallisk smak. Samma effekt får man genom att pressa några droppar citron över ostronet. Det generella dryckesvalet är lätta till medelfylliga vita eller mousserande viner som ska vara helt torra och med frisk syra. En mycket god beledsagare är även en fino eller manzanilla sherry. Du kan även använda samma viner om du ska tillaga ostronen.

Ostron som afrodisiakum

Ostron förknippas starkt med lyx och flärd och 90 procent av ostronen som konsumeras i Sverige äts runt jul och nyår. Många ser även ostron som en romantisk måltid som då oftas paras med en god champagne. Under 1700-talet ansågs de till och med vara erotiska och förtärdes på intima fester. Ostronet har under lång tid stått på listan över afrodisiakum, det vill säga mat och andra saker som sägs påverka den sexuella lusten och/eller funktionen. Ostron innehåller zink, som är viktigt för produktion av det manliga könshormonet testosteron. Ostron innehåller också serotonin, ett hormon som påverkar välbefinnandet. Så det verkar ju lovande, men det finns idag inga välgjorda studier som bekräftar att ostron har en effekt på den sexuella funktionen. Men om du planerar en romantisk middag så är det nödvändigt att i förväg ta reda på om den andra personen uppskattar denna mollusk. Ostron är verkligen en vattendelare som man antingen älskar eller avskyr.

Viner som passar till ostron:

Haut-Mouleyre Crémant de Bordeaux

99,00 kr


En prisvärd och elegant crémant från Bordeaux. Vinet har en angenäm doft med inslag av gula stenfrukter, persika, mogen citron och brioche. Smaken är torr och frisk med behagliga bubblor och trevlig fruktighet. I eftersmaken finner man både gula stenfrukter, nektarin, mineral och brioche.

Champagne Bauchet Cuvée Signature Premier Cru

399,00 kr


Champagne är ju en klassiker till ostron. Bauchet Cuvée Signature Premier Cru har en angenäm och nyanserad doft med inslag av persika, citron, bröd, ostronskal, mandel och en lätt fläkt av blommor. Smaken är frisk och elegant med behaglig mousse och lång angenäm eftersmak med toner av citrus, mineral, bröd, mandel och ett stråk av honung.

Locus Convergence Muscadet Sèvre & Maine

149,00 kr


Locus Convergence Muscadet Sèvre & Maine har en nyanserad, fruktig och behaglig doft med inslag av citron, gula äpplen, melon, aprikos, och en lätt fläkt av nötter och kryddor. Smaken är fruktig och frisk med en viss förnimbar sälta, samt fina toner av citron, gula äpplen, kryddor, mineral och ett lätt stråk av mandel. Ett utmärkt val till ostron!

Aveleda Solos de Xisto Alvarinho

169,00 kr


Den här portugiska alvarinhon från Aveleda gifter sig också väl med ostron. Vinet har en inbjudande doft med inslag av grillad citron, persika, sommarvarmt skiffertak samt en fläkt av mango och grapefrukt. Smaken är torr och frisk med lätt krämig textur. I eftersmaken, som har bra längd, finner du både mogen citron, stendamm, persika och ett fint stråk av blommor.

André Clouet Chalky

479,00 kr


André Clouet Chalky är en mycket torr Champagne. Här finner du toner av citrus, rostade nötter, brioche och vinet har en tydlig mineralitet. Ett komplext vin med lång och behaglig eftersmak.

Leyda Garuma Sauvignon Blanc

139,00 kr


Ett Sauvignon Blanc från Leyda med en intensiv doft av grön sparris, mineral, lime och färska örter. Vinet är torrt och friskt och vinet har en lätt krämig textur och en förnimbar sälta från havsvindarna.