Hållbart valMindre sockerKlimatsmart
Brolio Chianti Classico

Årgång:

2021

Brolio Chianti Classico

Italien


149,00 kr

Systembolaget nr:

270501

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

Brolio Chianti Classico är ett lättdrucket men ändå seriöst strukturerat vin med en medelstor, fin fruktighet av röd frukt, djup och något komplext ursprungstypisk cypressnyanserad doft med ett litet inslag av ekfat. Smaken är medelfyllig med en fint texturerad kropp, en druvtypiskt uppfriskande syra och finstämda tanniner samt en mjuk vaniljsötma från ekfaten.

Produktion

Druvorna till det här vinet (95% sangiovese och 5% colorino) kommer från vingårdar i Gaiole med grusiga jordar på 350-400 meters höjd. Jäsningen äger rum i ståltankar, var druvsort för sig, vid 24-27 grader med 12-16 dagar lång skalkontakt beroende på druvsort. Vinerna dras sedan över till 225 och 500 liter stora franska ekfat, cirka 40 procent nya, för malolaktisk jäsning och lagring under 9 månader. Produkten är ett hållbart val då den är miljöcertifierad, har en förpackning med lägre klimatavtryck och är godkänd i Systembolagets analys av arbetsvillkor i odling och produktion.

Passar till

Chiantivinerna är perfekta till allehanda medelkraftiga och även smakrika rätter av fågel, kött och vilt. Det kan röra sig om stekt eller grillat, med rödvinssåser eller inte alltför söta tomatbaserade såser, men lägg gärna till ett tillbehör med krämig eller fet textur för att fånga upp och runda av strävheten. Såklart matchar det här vinet också pasta- och risrätter på samma smaktema. Undvik alltför söta eller kryddheta tillbehör. Servera vinet vid 18 grader och gärna i ett glas med medelstor till stor kupa.

LammNötköttPastaLabel: Ost

Kul att veta

Man kan tro att en producent som skriver 1141 som sitt grundande år skulle vara fast förankrad i sin historia, men för anrika Ricasoli är utveckling och innovation två av de viktigaste ledorden, tillsammans med hög kvalitet såklart. Allt började med att familjen Ricasoli övertog Castello di Brolio i byn Gaiole i Chianti för snart 900 år sedan och vinet blev en viktig del i det övriga jordbruket. Genom historien har Ricasoli haft en betydande roll i utvecklingen av Chianti, men det stora kvalitetslyftet har kommit sedan Francesco Ricasoli tog över ansvaret 1994 och nu i 32:a rakt nedstigande led från grundaren driver familjeföretaget. Idag hör man till de ledande vinfirmorna i Italien och med 250 hektar vingård i främst Chianti och Chianti Classico har man ett brett utbud av både klassiska och mer innovativa viner. Ricasolis hållbarhetsarbete står alltid i första rummet och de innehar EQUALITAS hållbarhetscertifiering.


Vinbankens topplista över de bästa Chianti och Chianti Classico vinerna 2023. 4+ av 5 möjliga

Medelfyllig, kärnigt frisk av körsbär, inslag av örter som salvia och oliver. Stram och balanserad. Behaglig, toppval som husvin!

- Vinbanken.se juli 2023

Produkttyp

Rött vin

Systembolaget sortiment

Systembolaget ordinarie sortiment

Alkoholhalt

3 %

Systembolaget nr

270501

Volym

0,75 l

Varumärke

Ricasoli

Förslutning

Naturkork

Sockerhalt

13,5 g/liter

Druva

Sangiovese, Colorino

Lagring

Är utmärkt god att dricka idag, men kan även sparas under ett par år om man så önskar.