Nyhet

logo
Mindre socker
Château Yon-Figeac Saint-Emilion Grand Cru

Årgång:

2018

Château Yon-Figeac Saint-Emilion Grand Cru

Frankrike


399,00 kr

Systembolaget nr:

9064201

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

Château Yon-Figeac Saint-Emilion Grand Cru har en nyanserad och intensiv doft med inslag av mörka plommon, björnbär, kryddor, fat och en fläkt av lakrits och mynta. Smaken är rik och intensiv med mogna och behagliga tanniner. I den långa smaken finner man både björnbär, mörka plommon, kryddor, lakrits, fat och ett stråk av läder.

Produktion

Druvorna handskördas och til detta vin har man använt 88% merlot, 6% cabernet franc och 6% petit verdot. Vingården är uppdelad i olika delar som vinfieras separat i rostfria ståltankar. Vinet lagras i nya och äldre fat av fransk ek under 12 månader.

Passar till

Använd tilll medelkraftiga och lite kraftigare anrättning på kött eller fågel. Varför inte servera helstekt ryggbiff med murkelsås samt ostfyllda potatiskroketter.

LammNötköttVilt

Kul att veta

Nordväst om den vackra staden Saint-Émilion finner man slottet Château Yon-Figeac som stod färdigt 1886. Med sina 24 hektar omkringliggande vingårdar är det en av de större egendomarna i appellationen. De senaste 200 åren har slottet endast haft 5 olika ägare och idag blir man välkomnad av Alain Château som köpte egendomen 2005. Som brukligt på den högra stranden av Bordeaux är merlot den dominerande druvsorten, men vad som sticker ut vad det gäller Château Yon-Figeac är den höga andelen petit verdot. På de välskötta vingårdarna står merlot för 81%, cabernet franc 13% och petit verdot för 6%. Internationella poäng: 92pts Decanter, 91pts Neal Martin Vinous, 94pts Wine Enthusiast , 93pts James Suckling, 94pts Jeb Dunnuck Egendomen har en tydlig profil vad det gäller hållbar odling och har både en ISO 14001-certifiering och den franska hållbarhets certifieringen HVE där man uppnått steg 3.


92 poäng (++)

92 poäng (++) Ett djupt, rikt och fylligt vin med solmogen frukt, mörka bär, bra balans, bra syra och inslag av plommon, hallon, körsbär, charkuterier, kryddor och fat

- Dina Viner PE, September 2022

Produkttyp

Rött vin

Systembolaget sortiment

Systembolaget ordinarie sortiment

Alkoholhalt

14,5 %

Systembolaget nr

9064201

Volym

750 ml

Varumärke

Grand Chais de France

Förslutning

Naturkork

Förpackningstyp

Flaska

Förpackningmaterial

Glas

Region

France - Bordeaux - Saint-Emilion

Sockerhalt

3,9 g/liter

Druva

Merlot, Cabernet Franc, Petit Verdot

Lagring

Är utmärkt god att dricka idag, men kommer också att utvecklas med lagring under 3-5 år.