Mindre socker
COLLEDILA Gran Selezione 2019

COLLEDILA Gran Selezione 2019

Italien


649,00 kr

Systembolaget nr:

5825901

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

COLLEDILA Gran Selezione 2019 har en intensiv doft med en djup solmogen körsbärsfruktighet som bjuder på en stor finess med komplexa nyanser av cypress, pinje och fin cigarrtobak. Smaken är medelfyllig, också den ung och primärfruktig med en uppfriskande syra, tydlig men fin tanninstruktur och elegans med en liten cedernyans från ekfaten. Det här är en utmärkt och seriös Chianti Classico.

Produktion

Sangiovesedruvorna kommer från en väldränerad jord med inslag av lera och kalksten. Druvorna skördas för hand, endast de bästa druvklasarna går till Colledilà. Jäsningen äger rum i ståltankar vid 24-27 grader med 14-16 dagar lång skalkontakt. Vinerna dras sedan över till 500 liter stora franska ekfat, cirka 30 procent nya, för malolaktisk jäsning och lagring under 18 månader.

Passar till

Det här är ett underbart vin som vinner komplexitet på att luftas i cirka 30 minuter i karaff och helst serveras i glas med stor bordeauxkupa. Maten bör vara av smakrikare slag, rätter av grillat eller långkokt kött eller vilt per perfekt, men även smakrikare rätter av ljust kött och fågel med exempelvis svamp eller rotsaker fungerar perfekt, liksom vällagrade hårdostar. Servera vinet vid 18 grader.

LammNötköttPastaLabel: Ost

Kul att veta

Man kan tro att en producent som skriver 1141 som sitt grundande år skulle vara fast förankrad i sin historia, men för anrika Ricasoli är utveckling och innovation två av de viktigaste ledorden, tillsammans med hög kvalitet såklart. Allt började med att familjen Ricasoli övertog Castello di Brolio i byn Gaiole i Chianti för snart 900 år sedan och vinet blev en viktig del i det övriga jordbruket. Genom historien har Ricasoli haft en betydande roll i utvecklingen av Chianti, men det stora kvalitetslyftet har kommit sedan Francesco Ricasoli tog över ansvaret 1994 och nu i 32:a rakt nedstigande led från grundaren driver familjeföretaget. Idag hör man till de ledande vinfirmorna i Italien och med 250 hektar vingård i främst Chianti och Chianti Classico har man ett brett utbud av både klassiska och mer innovativa viner. Ricasolis hållbarhetsarbete står alltid i första rummet och de innehar EQUALITAS hållbarhetscertifiering.

Produkttyp

Rött vin

Systembolaget sortiment

Systembolagets beställningssortiment

Systembolaget nr

5825901

Volym

0,75 l

Varumärke

Ricasoli

Förslutning

Naturkork

Druva

Sangiovese

Lagring

Utmärkt att dricka idag, och kan sparas och utvecklas ytterligare 2-4 år om man så önskar.