Prissänkt

logo
Mindre socker
Domaine Jones Fitou Vielles Vignes

Årgång:

2018

Domaine Jones Fitou Vielles Vignes

Frankrike


169,00 kr

199,00 kr

Systembolaget nr:

7531101

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

Domaine Jones Fitou har en intensiv doft med ett härligt djup och nyansrikedom. Man finner toner av mörka körsbär och björnbär, örtkryddor, svartpeppar, mynta lätt rökiga toner och en touch av gummi. Smaken har en mycket bra balans mellan en fin fruktighet, bra syra och silkeslena tanniner. Både smaklängden och intensiteten är ypperlig och man finner inslag av mörka bär, körsbär, svartpeppar, örter, lätt ton av vanilj och väl integrerade fat.

Produktion

Domaine Jones Fitou kommer från 20 olika vingårdar kring byarna Tuchan och Paziols och hemligheten är utan tvekan åldern på stockarna då de ligger mellan 30-100 år. Samtliga vingårdar skördas för hand och vinifieras separat. Carignan och 15% av syrahdruvorna jäser i ett öppet träfat (4000 liter) och resten på små rostfria ståltankar där kall skalmacering genomfördes under 2 dagar innan jäsningen. 40% av vinet lagras under 10 månader i 228 liters ekfat.

Passar till

Till medelkraftiga och kraftigare kötträtter. Varför inte till en ört och vitlöksmarinerad vildsvinsstek med rödvinsreduktion, stekt svart trumpetsvamp och stuvade svartrötter

LammNötköttViltVegetarisktLabel: Ost

Kul att veta

Katie Jones som är bördig från England har jobbat under många år som exportansvarig på ett kooperativ i södra Frankrike. År 2007 besökte hon en vacker vingård i en sluttning med svart skiffer nedanför slottet Quéribus med fantastisk utsikt över Maurydalen. Katie blev genast förälskad och köpte vingården med 70 åriga stockar 2008 och detta blev grunden till Domaine Jones.Idag har egenomen som drivs av Katie och Jean Marc totalt 12 hektar som är fördelat på 20 små vingårdar med gamla stockar (40-100 år gamla). Vingårdarna är belägna i Maury, Paziols och runt byn Tuchan. Man odlar de blå druvorna Carignan, Grenache, Syrah och Lledoner Pelut som också kallas "den håriga Grenache". Till de vita vinerna använder man Grenache Gris, Grenache Blanc, Macabeu, Muscat och Carignan Gris. Man odlar ekologiskt och samtliga viner kommer att bli ekologiskt certifierade från årgång 2021.Vineriet som ligger inom appellation Fitou i byn Tuchan är från början ett tåghall som byggdes 1905 och användes som nattförvaring för "Tuchan Express" som var ett ånglok som nådde den då imponerande hastigheten på 8 km i timmen. Anläggningen stängdes 1935 men har nu varsamt renoverats till att bli Domaine Jones vineri.


91 poäng (++!) Ett djupt, rikt och fylligt vin med solmogen, polerad frukt, mörka bär, bra struktur och inslag av björnbär, hallon, nypon, choklad, violer, blommor, mineraler och fat.

- Dina Viner Professional Edition, September 2020


13,5 poäng (=) Generös doft av svarta bär, örter, söt råtobak och skoputs. Mjukt anslag med frisk syra och runda tanniner i drygt medelfyllig kropp.

- Munskänken med Vinjournalen, oktober 2021

Produkttyp

Rött vin

Systembolaget sortiment

Systembolagets beställningssortiment

Alkoholhalt

14,5 %

Systembolaget nr

7531101

Volym

750 ml

Varumärke

Domaine Jones

Förslutning

Naturkork

Förpackningstyp

Flaska

Förpackningmaterial

Glas

Region

France - France - France

Druva

Syrah, Grenache, Carignan

Lagring

Utmärkt god att avnjuta idag, men kan även lagras 2-4 år om man så önskar.