Prissänkt

logo
EkologiskMindre socker
Domaine Tour Boisée Carignan

Årgång:

2019

Domaine Tour Boisée Carignan

Frankrike


109,00 kr

131,00 kr

Systembolaget nr:

7528301

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

Doften i Domaine Tour Boisée Carignan 2018 är generös och nyanserad med inslag av mörka och röda fruktkarameller samt solmogna mörka plommon, blåbär, björnbär, viss touch av örter samt en nyans av lagerblad. Smaken är rik och fruktig med en lång och välbalanserad eftersmak. Tanninerna är stadiga men i en kryddig och mogen skepnad och vinet har en bra syra. I den långa eftersmaken finner vi fina inslag av röda plommon, örter, björnbär och en fläkt av kakao.

Produktion

Vingården ligger precis utanför appellationen Minervois (därav ursprunget Coteaux de Peyriac) och stockarna är hela 56 år gamla, vingården sköts helt manuellt och är ekologiskt certifierad. Jäsning och lagring sker i cementtankar. Urlakning av skalen sker under 40 dagar och endast en lätt filtrering genomförs innan buteljering.Carignan är mycket populär druvsort i Frankrike där 80% av arealen finns i Languedoc-Roussilion. Dock har druvan sitt ursprung i nordöstra Spanien där den går under namnet Mazuelo. Den har de senaste årtiondena förlorat i popularitet, men det är ingen tvekan om att viner från gamla stockar kan uppnå en mycket hög kvalitet.

Passar till

Här möter vi gärna med kraftfulla kötträtter på rött kött. Varför inte servera en renkalvytterfilé med svamprisotto (blodriska eller trattkantarell) samt en rödvinsreduktion.

LammNötköttViltVegetarisktLabel: Ost

Kul att veta

I  Languedoc i södra Frankrike ligger den vackra egendomen La Tour Boisée som har tillhört samma familj sedan 1826 och är beläget i hjärtat av appellationen Minervois. De olika vingårdarna som täcker totalt 91 hektar är ekologisk certifierade och på egendom finns även 400 hektar olivträd, där några knotiga träd såg dagens ljus redan under 1600-talet.Egendomen drivs idag av Marie-Claude och Jean-Louis Poudou tillsammans med dottern Frédérique och hennes man Jean-François. Man förfogar över flera mycket intressanta vingårdar med stor variation vad det gäller, druvsorter, mikroklimat, jordmån och topografi. Familjens passion och stolthet över sin egendom märks tydligt i deras viner som alla är välgjorda och med en personlighet och själ som få viner ens kommer i närheten av. I egendomens trädgård reser sig La Tour Boisée som är en vacker ruin av ett försvarstorn som byggdes på 1100-talet.


14 poäng (+)Fin, komplex doft av hallon, smultron, tobaksblad och lite stallighet. Delikat fruktighet, ren och medelfyllig smak, runda och mjuka tanniner, balanserad fruktsyra samt ett harmoniskt avslut. Nästan fynd!

- Munskänkarna-Vintesten, januari 2022


PrisvärdGeneröst och tydligt örtig, och med drag av lakrits.

- Allt om Vin nr 7 2020

Produkttyp

Rött vin

Systembolaget sortiment

Systembolagets beställningssortiment

Alkoholhalt

14 %

Systembolaget nr

7528301

Volym

750 ml

Varumärke

Domaine la Tour Boise

Förslutning

Naturkork

Förpackningstyp

Flaska

Förpackningmaterial

Glas

Region

France - France - France

Sockerhalt

2,8 g/liter

Druva

Carignan

Lagring

Utmärkt god att dricka idag, men kan även lagras och utvecklas 2-5 år.