Gran Faustino 1955 har en mogen, nyanserad doft med inslag av torkade plommon och fikon, kryddor, vanilj, dill, tobak, läder och en spets av svarta oliver. Smaken är elegant och mjuk med fina inslag av torkade frukter, fat, dill, läder, tobak och mandel. Eftersmaken är mycket lång och vinet är oerhört vitalt för sin ålder.
Produktion
1955 är ett ypperligt år i Rioja och druvorna som mestadels består av Tempranillo kommer från vingårdar kring vineriet. Klasarna har inte avstjälkas och jäsning sattes igång med hjälp av en lätt pressning. Det blir delvis därför en kolsyrejäsning som liknar tillverkningsmetoderna som används i området Alavesa. Den långa fatlagringen skedde i fat av amerikansk ek. Men enligt arkiven fanns det även några fat av fransk ek.
Passar till
Att avnjuta som den är och låta tankarna fara iväg tillbaks i historien. Kan även avnjutas till en elegant kötträtt. Varför inte en kalvstek med gräddstuvade kantareller och en mustig rödvinssky. serveras med potatiskaka smaksatt med manchego.
Kul att veta
Årgång 1955 lanserades för första gången 1966 och blev då en stor succé.
Att prova ett så välbevarat vin från 1955 är en stor upplevelse och det är verkligen så att man känner historiens vinslag. Samma år landade den första svenska charterresan till Mallorca och den första ölburken såg dagens ljus. Den 1 oktober det året var för övrigt ett viktigt datum då den svenska motboken avskaffades efter 40 år. Alla över 21 år får köpa hur mycket de vill på Systembolaget och starköl, tidigare receptbelagd apoteksvara, börjar säljas vid systembolag och restauranger där det snabbt blir populärt.
Bodegan grundades 1861 av Eleuterio Martìnez Arzok i Oyòn strax norr om Logrono. Hans sonson och dagens familjeöverhuvud, Don Julio Faustino Martinez, har gjort företaget till den största privata Bodegan i Rioja. Faustino producerar mera Reserva och Gran Reserva än någon annan Bodega i Rioja. Vinifieringsanläggningen är ultramodern. Vinet Faustino I lanserades 1968. Faustino befinner sig just nu i en medveten process för att höja kvaliteten ytterligare. Faustino Martinez använder traditionella metoder i fält och ultramoderna i tillverkningen. Totalt har man 35.000 fat i bruk varav ca 10.000 franska och Faustino har störst flasklager av alla i Rioja.