Ett fruktdrivet vin med toner av körsbär, färska örter och kryddor.
Produktion
Druvorna avstjälkades och krossades direkt efter skörd och alkoholjäsningen ägde rum i öppna jäskar av cement. Enbart den naturligt förekommande jästen användes. Jäsning och påföljande maceration varade cirka 4 veckor med regelbunden överpumpning av skalhatten. Därefter lagrades vinet 12 månader i rostfria ståltankar och cementankar om 5000-5700 liter. Det lagrades ytterligare 6 månader på flaska innan det lämnade källaren.
Passar till
Charkuterier, hårdostar och pastarätter.
Kul att veta
I byn Tirano i det dramatiska landskapet som utgör Vatellina hittar vi den unga firman Tenuta Scerscé. Cristina Scarpellina arbetade som affärsjurist, specialiserad på att hjälpa italienska företag att nå ut internationellt, när hon fick upp ögonen för vinodling genom en klient i Valtellina. 2008 grundade hon Tenuta Scerscé och bytte bana. Idag har Scerscé 7 hektar vingårdar och förfogar över ytterligare 4 hektar på arrende. Vingårdarna ligger belägna på mellan 400 och 720 meter över havet i syd-sydöstligt läge och fokus ligger till 100 % på nebbiolo, lokalt kallad chiavennasca.