VeganMindre socker
Domaines des Malandes Chablis 1er Cru Vau de Vey

Årgång:

2020

Domaines des Malandes Chablis 1er Cru Vau de Vey

Frankrike


379,00 kr

Systembolaget nr:

5846201

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

Domaines des Malandes Chablis 1er Cru Vau de Vey har en nyanserad doft med inslag av grillad citron, melon, vita blommor, ostronskal och en fint integrerad ton av fat. Smaken är torr och frisk med inslag av  citrus, stenfrukt, ostronskal och ett fint stråk av ek. Eftersmaken har bra längd och uppvisar en god dos av elegans.

Produktion

Druvorna skördas från stockar som är planterade 1980 och vingården vetter mot sydöst och det är en brant sluttning, Alkoholjäsning och malolaktisk jäsning; 70% i rostfria ståltankar med kontrollerad temperatur (18°) and 30% i fat av fransk ek där de lagras 7 månader, (genomsnitt 6 år gamla). Vinet när det är blandat lagras ytterligare några månader i rostfria ståltankar.

Passar till

Alla vällagade rätter med fisk och skaldjur men också ljus fågel och kalv passar bra. Varför inte servera halstrade havskräftor med ört-och citronsmör samt gratinerade ostron

Label: SkaldjurFiskPastaVegetarisktLabel: Ost

Kul att veta

Domaine des Malandes grundades 1973 av Lyne Marchives som har chablis i sina ådror då hon tillhör chablissläkten Tremblay. Domaine des Malandes grundades av Lyne Marchive  men 2018 steg hon åt sidan lät barnen Richard, Amadine och Marion leda företaget. Den begåvade vinmakare Guénolé Bretenaudeau kom till egendomen 2006.Dom des Malandes äger 29 hektar i Chablis varav två grand cru-lägen, Les Clos och Vaudésir, och fyra premier cru-lägen, alla distinkt olika i stil och smak. Ekfat finns men används med finess, främst för Premier Cru och Grand Cru. Egendomen arbetar kontinuerligt med åtgärder för att göra odlingen så hållbar som möjligt. År 2019 påbörjade man konvertering till ekologisk certifiering.


15,5 poäng + Drygt medelfyllig doft av mogna citroner, rök, tångvall, päronsplitt, grönt äpple, fänkål, mango och ett stänk ylle. Harmonisk, balanserad, ren, rund smak med pigg fruktsyra i en simmig kropp med fint avslut.

- Munskänkarna. Vintesten, November 2022

Produkttyp

Vitt vin

Systembolaget sortiment

Systembolagets beställningssortiment

Alkoholhalt

13 %

Systembolaget nr

5846201

Volym

750 ml

Varumärke

Dom Malandes-Rottiers

Förpackningstyp

Flaska

Förpackningmaterial

Glas

Region

France - Bourgogne - Chablis

Sockerhalt

2,9 g/liter

Druva

Chardonnay

Lagring

Mycket god att drickas idag, men kan med fördel lagras 3-5 år