Mazariner med rabarber.
2023 års Hela Sverige Bakar-vinnare Carla von Hofsten har bakar mazariner med rabarber i sin debutkokbok, och vi har fått ta del av receptet här!
Äntligen tid för rabarber! Rabarberpaj, saft, marmelad – det finns SÅ mycket gott de spröda stängerna kan användas till här har vi samlat allt från recept och drinkar till tips och råd kring rabarber.
Inget säger sommarfika i bersån på samma sätt som rabarber. Denna sura stjälk som går att göra så mycket gott av. Har du rabarber hemma i trädgården som du inte vet vad du ska göra med? I den här texten får du massor av tips på användbara recept, både till fikastunden och goda drinkrecept.
Rabarber sägs vara en av de enklaste grödorna att odla i trädgården här i Sverige. Den här härdig och tål flera av de växtzoner vi har i vårt avlånga land. Den står helst halvskuggigt men tål en hel del sol. Ska du plantera rabarber är det enklaste och snabbaste att köpa en planta - du kan odla den från frö men det är svårt och tar lång tid, flera år, innan du kan skörda några stjälkar. Tänk på att den behöver utrymme, då den sprider sig och ökar i storlek rätt mycket.
Rabarbern trivs i näringsrik och väldränerad jord, och det bäst är att plantera den under vår eller höst när plantan fortfarande är i dvala. Sedan kräver den inte så väldigt mycket underhåll – vattna den om det är torrt och gödsla någon gång i bland, samt rensa ogräs som ploppar upp runt plantan och plocka bort blomstjälkar, så ska det nog gå vägen!
Vill du odla rabarbern i kruka går det bra om du har en ordentligt stor kruka med hål i botten så att jorden kan dräneras.
I rabarber finns något som heter oxalsyra, en organisk syra som är naturligt förekommande i gruppen harsyreväxten (oxalis på latin). Här ingår även spenat och rödbetsblad, samt kakao och stjärnfrukt (carambole). I just rabarber finns mer oxalsyra i bladen än i stjälkarna, vilket är en anledning till att man inte använder bladen. Oxalsyra kan nämligen vara dåligt i stor mängd, och vissa grupper kan vara extra känsliga. Där ingår bland annat personer med nedsatt njurfunktion, och små barn bör hållas under uppsikt nära rabarberplantor så att de inte råkar äta av bladen (Livsmedelsverket avråder däremot inte från att låta småbarn äta rabarber).
Rabarber har otroligt många olika användningsområden och ger en säsongsdimension till det du gör med den. Här är några tips:
Använd till exempel i en god salsa eller dressing, eller varför inte som dekoration på maten? Hyvla långa strängar från en stjälk och lägg som ett vackert nystan på maträtten.
Du måste inte skala rabarbern. Skär den i tunna skivor istället så upplevs den inte som trådig.
Det finns många olika sorters rabarber med olika egenskaper. Vill du odla rabarber med lägre halt av oxalsyra? Satsa på sorter som Glaskins och Elmsblitz.
När du skördar dina rabarber, ta av bladen på en gång och låt de ligga kvar och brytas ned till gödning för plantan.
Har du mer rabarber än du kan göra av med? Rensa, skiva och frys in så kan du ta fram dem i viner och baka eller laga härliga efterrätter med egenodlade rabarber året om!
2023 års Hela Sverige Bakar-vinnare Carla von Hofsten har bakar mazariner med rabarber i sin debutkokbok, och vi har fått ta del av receptet här!
Avsluta midsommarmåltiden med något uppfriskande sött. Här har Linnéa gjort en sorbet av rabarber som hon serverar med sötsyrliga jordgubbar.
Läs mer »Här får du ett oerhört gott och enkelt recept på rabarberpaj som funkar alldeles utmärkt på egen hand eller tillsammans med vaniljglass.
Läs mer »Bjud på Linnéas goda rabarbersill till årets midsommarbuffé. Det är en härlig och lite syrligare inlagd sill med smak av rabarber. Recept och tillhörande dryckestips hittar du här.
Läs mer »Ett härligt och somrigt recept på cheesecake med rabarber och syltad ingefära som passar perfekt för våren och sommarens alla middagar.
Läs mer »En rätt som får det att vattnas i munnen på den mest kräsmagade gästen runt midsommarbordet.
Läs mer »För dig som gillar att blanda goda drinkar med säsongens smaker vill vi rekommendera att du gör en egen rabarbersirap, eller rabarbersockerlag, som du kan använda till massvis av goda cocktails. Här följer ett enkelt recept på rabarbersirap:
600 g rabarber
4 dl socker
1 dl vatten
Skär rabarberstjälkarna i 1 cm tunna slantar och lägg i en kastrull med socker och vatten. Låt sjuda i ca 20-25 min.
Sila rabarbersirapen och häll upp i en ren glasflaska. Klart!
I denna uppfriskande mojitovariant blandas Koskenkorva Rhubarb med smak av rabarber och granatäpple med limejuice och mynta.
Läs mer »Rhubarbie är en rosaskimrande och vacker cocktail som baseras på Koskenkorva Rhubarb som blandas med tranbärsjuice och tonic.
Läs mer »I den här fräscha och somriga varianten på Collins blandas Explorer gin och Krons fläderlikör tillsammans med citronjuice och sockerlag gjord på rabarber.
Läs mer »Läcker rabarbersnaps som är en perfekt gå-bort-present till den som uppskattar ädla drycker. Förbered 24 h innan den ska drickas.
Läs mer »Ljuvlig rabarbersaft med kanel som ger saften lite extra sting. Ett underbart sätt att släcka törsten i sommar. Recept från boken "Sommar på burk".
Läs mer »Rhubarb Schmubarb är en bubblig och läskande drink med smak av rabarber och jordgubbar. Den perfekta drinken under vår och sommar!
Läs mer »Lycka till med dina rabarber!
Sveriges ”grönaste kock”, Paul Svensson, är aktuell med boken Frukt och bär A-Ö – uppföljaren till den gedigna grönsaksbibeln Grönsaker A-Ö.
Läs mer »Explorer Flädergin har utgått och säljs inte längre.
Läs mer »Sangria är något vi inte bara kopplar till Spanien utan även till sol, värme och sommar. Fruktigt, friskt och sött på samma gång! Här har vi samlat några recept på sangria du kan blanda - bland annat vit sangria, rosésangria och sangria med cava.
Läs mer »