Bästa bubblet till nyår - champagne, cava och crémant med mer.

Vad väljer du att skåla in det nya året med? Här tipsar folk o folks dryckesexpert Mats Claësson om bästa bubblet till nyår. Det är inte nödvändigt att dricka just champagne hela kvällen - det finns många läckra mousserande viner att välja bland!

Champagneflaskor - bästa bubblet till nyår

Snart är dagen kommen då vi eftertänksamt blickar tillbaka till året som varit och fulla med förhoppningar välkomnar det nya. Inget känns då mer naturligt än ett vackert kristallglas med vin som både brusar och berusar. Vi hjälper dig att hitta rätt!

Välkomna gärna gästerna med ett prisvärt mousserande vin i mer moderat prisklass. Vid ankomsten eller minglet är det inte vinet som skall spela huvudrollen utan det sociala samspelet. En försiktigare början ger också möjlighet att kunna stegra dryckesvalen genom hela nyårsmenyn.

Haut-Mouleyre Crémant de Bordeaux

109,00 kr


Trevligt bubbel i form av en Crémant från Bordeaux. Utmärkt som sällskapsdryck eller till det dukade bordet. Väljs med fördel till lätta och medelkraftiga anrättningar på fisk, skaldjur eller grönsaker. Det får gärna finnas lite syrlighet i tillagningen eller i tillbehören. Vi rekommenderar filodegsrullar med fetaostfyllning och vitlöksdipp.

Denna crémant är en riktigt bra början på kvällen. Det är ett friskt och fräscht mousserande vin med en fruktighet som för tankarna till persika och solmogen citrus parat med nybakad brioche. Servera gärna med våra räksnittar.

Glöm inte det alkoholfria bubblet

Naturligtvis skall det finnas genomtänkta dryckesval även till de som inte väljer att dricka alkohol. De svårt att göra riktigt goda alkoholfria viner, men de mousserande vinerna brukar vara de bästa i klassen. Det finns bra mousserande varianter både i dagligvaruhandeln och på Systembolaget.

Det är många som glömmer bort att använda mousserande viner som måltidsdryck. Det är mycket olyckligt då vi där definitivt finner många ljuva föreningar. Så jag tycker att ni på nyårskvällen skall välja en förrätt som är sprungen ur havet och öppna en riktigt god champagne.

André Clouet Chalky

479,00 kr


André Clouet Chalky är en mycket torr Champagne. Här finner du toner av citrus, rostade nötter, brioche och vinet har en tydlig mineralitet. Ett komplext vin med lång och behaglig eftersmak.

Detta är en mycket frisk och balanserad champagne som för sig väl och elegant vid det dukade bordet. Varför inte servera en klassisk löjromstoast? Men glöm inte att pressa några droppar citronen över löjrommen, så du förhindrar att få en reaktion mellan vinet och den umamirika löjrommen.

Champagne till nyårsmaten

Till varmrätten förslår jag att man fortsätter med en kraftfullare champagne som är helt baserad på den blå druvan pinot noir. Här kan du servera en lite kraftigare fiskrätt som gärna får vara halstrad eller grillad. Vinet klarar även med bravur en lättare anrättning på ljust kött eller fågel.

Wongraven Champagne Brut

429,00 kr


Wongraven Champagne Brut har en nyanserad och inbjudande doft med blommiga inslag och toner av hallon, röda vinbär samt kex. Smaken är torr, frisk, komplex, krämig och har en lång och nyanserad eftersmak. Wongraven Champagne Brut är en torr Champagne, gjord uteslutande på Pinot Noir från byn Les Riceys i departmentet Aube i Champagne som är ett av de sydligaste i regionen.

En riktigt bra champagne signerad den norska sångaren Sigurd Wongraven. Ett mycket välkomponerat vin som visar upp ett potpurri av inbjudande champagnesmaker som hallon, röda vinbär, kex, citrus, blommor och ostronskal.

André Clouet Grande Réserve

349,00 kr


André Clouet Grande Réserve är en champagne med fruktig, utvecklad, nyanserad doft med fina inslag av röda äpplen, rostat bröd, nougat, dadlar och pomerans. Smaken är fruktig, mycket frisk, utvecklad med inslag av röda äpplen, rostat bröd, mineral, valnötter och apelsin.

Efter många timmar med god mat, passande drycker och förhoppningsvis trevligt umgänge börjar det bli dags för tolvslaget. Många väljer då ett prisvärt mousserande i en något lägre prisklass. Det är inte så dum tanke - en dyrbar Champagne finner bättre sin plats tidigare på kvällen då den får en uppmärksamhet den förtjänar.

Skippa champagne till tolvslaget

Ett perfekt bubbel för tolvslaget blir därför dessa prisvärda mousserande viner:

Rotari Brut Riserva

139,00 kr


Italienskt bubbel med elegant, fruktig doft med fin brödig ton och inslag av citrus, gula äpplen, päron och nougat. Torr, mycket friskt mineralrik, fruktig smak med inslag av grapefrukt, gula äpplen, päron, honung och bröd med fin längd.

Diane by Jacques Lurton Blanc de Noirs Brut Nature

249,00 kr


Ljust gul med fina små bubblor. Intensiv fruktig och något blommig doft, med inslag av röda bär, vinbär, citrus och äpplen. Smaken är krispigt torr och aromatisk, med fruktiga inslag av vit persika och nektarin. 100% cabernet sauvignon.

Dopff Brut Cuvée Julien

90,00 kr


En klassisk Crémant från Alsace, med en generös och något blommig doft. Ett torrt, fylligt och elegant vin med delikata små bubblor. Perfekt till festliga tillfällen!

Pierre Olivier Blanc de Blancs Prestige Brut

109,00 kr


En Blanc de Blancs med trevlig fruktsötma med inslag av gula frukter, päron och äpple och kex. Det finns en angenäm balans med mjuka och uppfriskande bubblor.

Pata Negra Cava Brut

85,00 kr


Doften är fräsch och fruktig med inslag av grönt äpple, citron, örter, päron. Smaken är torr och fruktig med tydliga drag av grönt äpple, kex, päron, grapefrukt och örter.

När vi läppjar på vinet och bubblorna retsamt kittlar våra smaklökar kan vi önska att 2024 skall bli ett år som vida överträffar 2023 vad det gäller ökad förståelse mellan människor, empati och samverkan. Frågan är ju också vad lilla jag kan göra för att det skall bli en bättre värld.

Vi önskar er alla en lyckad nyårsmiddag, ett Gott Nytt År, och att ni ägnar de sista decemberdagarna till eftertanke, så att ni ger er själva ett nyårslöfte som inte bara gör gott utan även är både rimligt och genomförbart.