Mindre socker
Aveleda Parcela do Convento

Årgång:

2020

Aveleda Parcela do Convento

Portugal


255,00 kr

Systembolaget nr:

5669401

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

Aveleda Parcela do Convento har en nyanserad och inbjudande doft med inslag av citron, passionsfrukt, blommor, snäckskal, och en fläkt av limeskal och lagerblad. Smaken är torr och frisk med fin intensitet och en smakpalett som visar upp både grillad citron, stendamm, passionsfrukt, och ett stråk av limeblad och apelsinskal.

Produktion

Det utvalda druvorna (100% Loureiro) jäser i rostfria ståltankar där vinet sedan lagras med den fina jästfällningen under 9 månader. Vinet lagras sedan ytterligare 9 månader på flaskan innan det lanseras på marknaden.

Passar till

Passar utmärkt som sällskapsvin, men trivs även som fisken i vattnet till lätta och medelkraftiga fisk och skaldjursrätter där det gärna får finnas syrlighet i tillagningen eller i tillbehör.

Label: SkaldjurFiskPastaVegetarisktLabel: Ost

Kul att veta

Parcela vinerna kommer från en specifik vingård eller vingårsdel som har extra bra förutsättningar. I det här fallet en brant sluttning vid en gammal klosterruin. Loureiro är en intressant druva som har sitt ursprung i norra delen av Vinho Verde området. Den är av hög kvalitet och ger aromatiska och fräscha viner. Aveleda är ett familjeföretag som grundades 1870 och drivs idag av den 5:e generationen Guedes. Man har sitt bas i området Vinho Verde men har under åren utvecklat sin verksamhet, och är nu aktiva även i regionerna Douro, Algarve och Barraida. Att ha ett sinne för detaljer och att bedriva tillverkningen på ett hållbart sätt, samt att bevara den biologiska mångfalden är tre viktiga kärnvärden i verksamheten. Det har bland annat visat sig genom att företaget är certifierat enligt ISO 14001, 14040 OCH 50001.


BRA KÖP

Fin koncentration och gott om både gula äpplen, apelsinzest och salinitet

- Allt om Vin Stora Vinguiden, dec 2022


Bäst i test vecka 23 – massor av vin för slantarna

17 poäng (+) Stramt och friskt med gröna äpplen, citruskal, melon, päron, krossad sten, granskottsolja, kalk, timjan, mineraler, fina och rena syror och lite havssälta. En ren och välgjord loureiro som visar vilken potential druvan har. Drick 23-27. Servera till grillad bläckfisk. I den här serien vill producenten lyfta vingården och dess karaktär och därför skyltar man inte med druvan på etiketten.

- Vinbanken - Christian Stojkovic 2023-06-06

Produkttyp

Vitt vin

Systembolaget sortiment

Systembolaget ordinarie sortiment

Alkoholhalt

12,5 %

Systembolaget nr

5669401

Volym

750 ml

Varumärke

Aveleda

Förslutning

Skruvkork i metall

Förpackningstyp

Flaska

Förpackningmaterial

Glas

Region

Portugal - Rios do Minho - Vinho Verde

Sockerhalt

4 g/liter

Druva

Loureiro

Lagring

Är utmärk god att avnjuta idag, men kan även lagras ett par år om man så önskar.