Ett pärlband av läcker ny Chablis.

Nu lanserar vi en rad läckra viner från den renommerade chablisproducenten Domaine de Malandes.

Chablis från Domaines del Malandes på vinåker.

Personliga viner från ett dynamiskt familjeföretag

Domaine des Malandes grundades 1973 av Lyne Marchives som har vinet i sina ådror då hon tillhör chablissläkten Tremblay. Lyne tog dock ett steg åt sidan när hon 2018 lät barnen Richard, Amadine och Marion leda företaget. Den begåvade vinmakaren Guénolé Bretenaudeau kom till egendomen 2006.

Domaine des Malandes äger 29 hektar i Chablis varav två Grand Cru-lägen, Les Clos och Vaudésir, och fyra premier cru-lägen, alla distinkt olika i stil och smak. Ekfat finns men används med finess, främst för Premier Cru och Grand Cru. Egendomen arbetar kontinuerligt med åtgärder för att göra odlingen så hållbar som möjligt. År 2019 påbörjade man konvertering till ekologisk certifiering och man får en ekologisk certifiering från år 2022.

Vinodling med ett par som går mellan rankorna.
Här växer chablis-druvorna i bästa möjliga jord.

Ett elegant uttryck av druvan chardonnay

Chablis, som tillhör Bourgogne, är en relativt nordlig appellation cirka hundra kilometer söder om Champagne och 150 kilometer sydost om Paris. Områdets största tillgång är berggrunden och jordmånen som tillsammans bildar den kalk- och lerblandade kimmeridgejorden som i sin tur ger den speciella känsla som är unik för vinerna härifrån. Enda godkända druvsort är chardonnay som lokalt kallas beaunoise eftersom den kom nerifrån Beaune-hållet. Tidigare var det melon de bourgogne som var den dominerande druvsorten.

Fyra appellationer med olika uttryck

Vinernas karaktär påverkas mycket av det kyliga klimatet och de kalkrika jordarna och de fyra kvalitetsnivåerna, Chablis Grand Cru, Chablis Premier Cru, Chablis och Petit Chablis är tätt knutna till läget och jordmånen. De främsta vingårdarna, klassade Grand Cru har den bästa solexponeringen och den högsta kalkhalten. Domaine de Malandes har vingårdar i samtliga fyra appellationerna.

Vin på lagring hos Domaines des Malandes.
Chablis på lagring hos Domaines des Malandes.

Chablis är en gastronomisk pärla

En god Chablis är en njutning, från det gulgröna skimret i den unga färgen och den frestande mineraldoften till det ljuvliga samspelet mellan kropp och syra. Vinet har ett grundmurat rykte som skaldjursvin men de smakrikare varianterna som lagrats eller jäses på ekfat är ypperliga till smakrikare anrättningar på fisk och ljust kött.

3 läckra nya chablisviner:

Domaine des Malandes Chablis, 750ml

249,00 kr


Domaine des Malandes Chablis har ung doft av citron, persika, mandel och ostronskal och en fläkt av vita blommor. Det är torrt med hög syra och har en frukt som får en att tänka på syrlig persika och en fläkt av citron. God och lång, mineralrik eftersmak.

Domaines des Malandes Chablis 1er Cru Vau de Vey

379,00 kr


Domaines des Malandes Chablis 1er Cru Vau de Vey har en nyanserad doft med inslag av grillad citron, melon och en fint integrerad ton av fat. Smaken är torr och frisk med inslag av  citrus, stenfrukt, ostronskal och ett fint stråk av ek. Eftersmaken har bra längd.

Domaine des Malandes Chablis 1er Cru Fourchaume

409,00 kr


Ett riktig smakupplevelse får du med denna Chablis! Smakrik med häftig syra tillsammans med en bra portion färsk, ren fin frukt av citrus, persikor, lätt rostade fat och en stendammig mineralitet.