Hållbart valEtisk
Roots Drostdy-Hof Chardonnay Fairtrade

Årgång:

2020

Roots Drostdy-Hof Chardonnay Fairtrade

Argentina


88,00 kr

Systembolaget nr:

1207601

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

Roots Drostdy-Hof Chardonnay Fairtrade har en ungdomligt fräsch och generöst fruktig doft av mogen citrus, päron och persika. Smaken är härligt fruktig med inslag av päron, citrus, äpple och persika.

Produktion

Druvorna kommer från vingårdar i Stellenbosch, Malmesbury och Franschhoek. Vingårdarna planterades mellan 1989 och 1999 och ligger på syd och syd-västliga sluttningar på mellan 100 och 250 meter över havet. Skördeuttaget hålls nere genom att man inte bevattnar. Skörd skedde i mitten av februari till början på mars. Druvmusten pressades och fick jäsa i rostfria ståltankar med ekchips och sedan lagring i sex månader med omrörning varannan vecka. Vinet buteljerades sedan och lagrades ytterligare i tre månader på butelj innan försäljning.

Passar till

En ypperlig sällskapsdryck men utmärkt även till lätta och medelkraftiga fisk- och skaldjursrätter samt sallader. Varför inte servera pankofriterad gråsejfilé med citron och örtsmör samt bakade rotfrukter.

Label: SkaldjurFiskVegetarisktLabel: Ost

Kul att veta

Roots Chardonnay kommer i PET-flaska och är Fairtrade-certifierat. Det betyder att vinet producerats med höga sociala, ekonomiska och miljömässiga krav, för att ge odlare och anställda bättre arbets- och levnadsvillkor. Genom att handla Fairtrade-märkta produkter bidrar du till en mer hållbar värld. Väljer du dessutom vin i PET-flaska minskar du miljötrycket på vår planet lite extra.Om man besöker det vackra Sydafrika och tar en tur till området Tulbagh finner man en blomstrande dal omgiven av massiva berg på tre sidor. I detta natursköna område finner man Drostdy-Hof Winery som är en av Sydafrikas mest avancerade vinanläggningar. Vinegendomen som grundades redan 1804 har fått sitt namn efter det vackra hus som överblickar vineriet. Det designades av den välkände franske arkitekten Louis Michel Thibault och stod färdigt 1806. Till en början användes De Oude Drostdy som ett domstolshus men är numer ett nationalmonument och ett kulturhistoriskt museum.På grund av de omkringliggande bergen får området Tulbagh inte bara vykortsliknande vyer utan även mycket goda förutsättningar för vinodling. De branta bergen på tre sidor skapar ett svalare klimat än normalt och en stor temperaturskillnad mellan natt och dag. Detta ger druvorna en längre mognadscykel och därigenom tid att bilda goda smak- och aromämnen. Dock använder man druvor även från andra delar av Sydafrika när man tillverkar Drostdyvinerna. Olika områden har skilda förutsättningar vad det gäller klimat och jordmån och ger därför varierad smak och karaktär på vinerna. Detta ger de skickliga vinmakarna ett större antal komponenter att arbeta med när det kommer till den viktiga blandningen. Det är ju mycket lättare för en konstnär att måla en vacker tavla om man har en bred palett av olika färger.

Produkttyp

Vitt vin

Systembolaget sortiment

Systembolaget ordinarie sortiment

Alkoholhalt

13 %

Systembolaget nr

1207601

Volym

0,75 l

Varumärke

Distell

Förslutning

Skruvkork i plast

Region

Argentina - Patagonia - Río Negro

Sockerhalt

5 g/liter

Druva

Chardonnay

Lagring

Vinner inte nämnvärt på lagring.