Svenska Snapsar

 

 

SVENSK AKVAVIT FLYTTAR HEM TILL SUNDSVALL

Den 4 maj 2017 öppnade O.P. Anderson ett helt nybyggt destilleri i Sundsvall och koncentrerade därmed all sin svenska akvavitproduktion i en och samma anläggning.

O.P. ANDERSSON DISTILLERY

Bland de drycker som kommer att tillverkas i O.P. Anderson Distillery hittas svenska snapsklassiker som Skåne Akvavit, Gammal Norrlands Akvavit, Hallands Fläder, Bäska Droppar och, inte minst, flaggskeppet O.P. Anderson.

 Allting som har med dryckernas smak att göra kommer att ske på O.P. Anderson-destilleriet. Att samla allt på ett ställe är en stor fördel med avseende på försöksverksamheten: Här kan vi experimentera med nya smaker och satsa på kreativitet och innovation, säger Jonas Odland, kryddmästare.

Den nya anläggningen kommer att drivas i samarbete med läkemedelsföretaget Unimedic och är belägen i Matfors. Tanken är att man ska samla alla delar av akvavitframställningen på en och samma plats: Kryddestillation, kryddextraktion, blandning och lagring av svensk akvavit, något som säkerställer bevarandet av ett dryckesmässigt kulturarv på svensk mark.

— I Sundsvall finns en stark känsla för våra produkter. För den svenska akvaviten blir det som att komma hem: Förr i tiden tappades och blandades samtliga svenska spritprodukter här, inklusive allt vårt kryddade brännvin, berättar Jonas Odland.

Flytten till Sundsvall har gått från bland annat Vin & Sprits gamla fabrik i skånska Åhus. Bland de saker som transporterats norrut finns ett stort antal ekfat som tidigare använts för lagring av konjak, oloroso-sherry och skotsk maltwhisky för att nu, grundligt impregnerade av smakämnen, bidra till att ge de klassiska svenska akvaviterna dess unika smak. Dessutom har man forslat hit nio stycken så kallade liggare i ek, var och en med kapacitet på 5 000 liter, och en hundraårig historia, ursprungligen för konjakslagring, men som idag används för att lagra O.P. Anderson i sex månader före tappning.

— Hjärtat i produktionen är dock våra tre destilleringspannor, som också varit den stora utmaningen med flytten. Vi har skapat oss riktiga kopparpannor, som var centrala i den ursprungliga metoden för att göra akvavit. Efter att Vin och Sprit lade ner sin tillverkning på Reimersholme i Stockholm flyttades all produktion till Åhus, och där har vi använt rostfria pannor. Nu väljer vi istället att återgå till traditionella metoder. Utmaningen för mig som kryddmästare har bestått i att få kryddspriten att smaka likadant med den här utrustningen som med vår gamla, berättar Jonas Odland.

LIVETS VATTEN

Akvavit betyder ”livets vatten” och namnet har anor ända från 1300-talet. Endast sprit som håller en alkoholprocent på minst 37,5 procent och är kryddad med kummin eller/och dill kan kallas akvavit. Allt därutöver klassas som kryddat brännvin. Smakerna i O.P. Andersson Distillery's sortiment härstammar från olika årtionden och århundraden och vissa har sitt ursprung ända tillbaka på 1700-talet. Våra snapsar har sina rötter runt om i hela Sverige och med sina olika personligheter och ursprung har de ett smakspann från friskt fruktiga till kryddiga och kraftfulla.

SNAPSENS SMAKRIKA HISTORIA

Traditionen att krydda brännvin har sitt ursprung i örtmedicin. När vi i Sverige lärde oss att destillera upptäckte vi även att spriten hade vad man då ansåg medicinska effekter. Vi blandade spriten med så kallade läkeörter och fick vad en riktigt kraftfull medicin. Snart började vi även dricka det kryddade brännvinet av ickemedicinska skäl, och så var grunden lagd för en riktigt smakrik svensk tradition.

 

SMAKA, SMUTTA OCH NJUT!

Det bästa är inte att svepa i sig stora snapsar. Smutta på små istället! Det ger dig chansen att verkligen upptäcka smaken och njuta av den i kombination med maten, du kan även variera snapssmak utifrån vad du äter om du väljer flera små snapsar istället för en stor.

JULEN FÖRR OCH NU

Smörgåsbordets föddes ur Brännvinsbordet – en liten buffé med ett urval maträtter passande till drycken i fokus. Mat och dryck i gott sällskap som fungerar lika bra nu som då.

FRISK MIDSOMMARBÅL MED SMAK AV MYNTA OCH ÄPPLE

Ingredienser:
30 cl O.P. Anderson Petronella
1 L äppelmust
3 st svenska äpplen
2 st citroner
1 kruka mynta

Så gör du:
Skiva äpple och citron i tunna skivor och lägg i en kanna. Fyll på med O.P. Petronella, is, mynta och toppa upp med en god äppelmust.

FLÄDERTISER

Flädertiser är en ny, läskande god och samtidigt sofistikerad drink bestående av Hallands Fläder och den lätt kolsyrade äppeldrycken Appletiser.

Ingredienser:
4 cl Hallands Fläder
12-16 cl Appletiser (finns i välsorterade dagligvarubutiker)

Servera drinken i vinglas med is och några skivor lime!

THE WOODSMAN

Ingredienser:
50 ml O.P. Anderson
20 ml sockerlag
Prosecco
4-5 hallon
4-5 björnbär

Så gör du: 
Muddla bären och sockerlagen lätt i ett glas, fyll sedan glaset med krossad is och häll över O.P. Anderson och rör om. Fyll på mer is och toppa med Prosecco!

O.P. SCREWDRIVER

Ingredienser:
O.P. Anderson 
1 stor röd grapefrukt

Så gör du: 
Häll upp O.P. Anderson i ett glas, pressa sedan saften från en röd grapefrukt, tillsätt is!

KONSTEN ATT HITTA DEN RÄTTA

Akvavit och kryddat brännvin har haft sin självklara plats på vårt högtidsbord i generationer.

Trots det ska inte de tio nubbarna i denna box ses som något slags hockeylag i elitserien där man har en favorit som skall vara bäst i vått och torrt! En av de bästa sakerna med mat och dryck är att det inte finns några rätt eller fel, smaken är individuell och det är bara du som kan avgöra vad som faller bäst ut hos dina smaklökar. Tricket är att välja snapsens favoriter på bordet snarare än att hitta en personlig favoritsnaps. Det är både häpnadsväckande och roligt att pröva sig fram, att smaka på flera olika snapsar till samma rätt ger snabbt stora intryck.

Här följer några snabba råd att ta i beaktning:

TILL SILLEN

FÅ MÅLTIDER på den svenska menyn innehåller så mycket syra och socker som den inlagda sillen. Kummin är en av få kryddor som på allvar matchar ättika riktigt bra så välj alltid en akvavit till sillen.

TILL PRIMÖRER

HALLANDS FLÄDER skapades på 80-talet för att representera Vin & Sprits anläggning i Falkenberg och den svenska sommaren i regionen. Den passar såklart fantastiskt till både primörer och skagenröra.

TILL GRILLAT

GRILLAD, SALT OCH FET mat passar ofta med något fatlagrat och lite sött.
Testa en Östgöta Sädesbrännvin till exempelvis en grillad hamburgare.

TILL DILLKRYDDAT

VI HAR SEDAN GAMMALT haft en förkärlek att krydda mat från hav och sjö med dill. Detta vore ju löjligt att sluta med, så testa en Läckö Slottsaquavit och O.P. Andersson Klar till fisk och skaldjur.

SOMMARTID

Ladda ner ditt sånghäfte här:

MIDSOMMAR

Ladda ner ditt sånghäfte här:

JUL

Ladda ner ditt sånghäfte här:

HELA ÅRET

Ladda ner ditt sånghäfte här:

FÖR FRÅGOR
OM SVENSKA SNAPSAR 
VÄNLIGEN KONTAKTA:

LINDA NORDEBÄCK

Senior Brand Manager