Efterlängtad lansering av Champagner från Saint-Réol.

Nu lanseras för första gången i Sverige denna champagne som verkligen smeker gommen och får smaklökarna att påbörja en yster glädjedans.

Saint Réol Brut NV.

Med start den 14 april 2023 lanserar Systembolaget Champagne Saint-Réol Grand Cru Brut. Med tanke på att druvorna kommer helt och hållet från Grand Cru-klassade vingårdar och att vinet lagras med jästfällningen under hela fem år, måste man säga att priset är mycket fördelaktigt. Att de lyckats med att förvalta de högklassiga druvorna på bästa sätt är det ingen tvekan om.

Vinet har bland annat erhållit 93 poäng och en silvermedalj vinmagasinet Decanter (2022).

Högklassiga vingårdar och skickligt hantverk

Det är bara 17 av 324 vinproducerande byar i Champagne som är klassade som Grand Cru och druvorna till detta vin kommer då uteslutande från Grand Cru-vingårdar.

Vinet består av 70 procent pinot noir och 30 procent chardonnay, varav 40 procent är äldre, lagrade viner, så kallade reservviner. Basårgången är 2016, en årgång med en liten men högkvalitativ avkastning. Källarmästare Cédric Jacopin beskriver årgången som mycket komplex.

Efter en varsam pressning av druvorna, jäsning i temperaturkontrollerade tankar av rostfritt stål och genomgången malolaktisk jäsning, vilar vinet på jästfällningen under fem år. Vinet buteljerades 2017 för den andra jäsningen i flaskan och de degorgerades 2022 (tar bort jästfällningen, tillsätter lite socker och försluter med champagnekork). Sedan lagras vinet ytterligare några månader innan vinet är färdigt för lansering.

Säljer vin till champagnehusens prestigecuvéer

Saint-Réol är ett kooperativ som grundades 1962 av 58 vinodlare i den Grand Cru-klassade byn Ambonnay. Idag har man vuxit till över 230 medlemmar som representerar några av regionens bästa vingårdar.

Kooperativet skördar och vinifierar druvor uteslutande från Grand Cru-lägen, och säljer vidare vinerna till flera välrenommerade champagnehus såsom Dom Pérignon, Perrier-Jouët, Laurent-Perrier, Mumm, Deutz, och Pol Roger.

Fem procent av druvorna används till viner under namnet Saint-Réol; en produktion på 80-100.000 flaskor/år, med fokus på hög kvalitet snarare än volym. Medlemmarna i Saint-Réol uppmuntras att arbeta enligt HVE-metoder (Haute Valeur Environnementale), vilket innebär en hög miljömedvetenhet i vingårdsarbetet.

Högt klassad Grand Cru-by i Montagne de Reims

Ambonnay är en av de 17 byar som är klassade som Grand Cru i Champagne. Det är en av de största med 380 hektar vingårdar, där 84 procent är uppodlad med pinot noir och resten med chardonnay.

De främsta vingårdslägena ligger i en sydostlig exponering, mellan 150–180-meter över havet. Byn är mest känd för sina mycket högklassiga och eleganta pinot noir-viner, men även chardonnay-vinerna håller en mycket hög nivå.

Byns viner ingår i många välkända prestige cuveér och här finner vi också ett av världens mest exklusiva och dyrbara viner: Krug Clos d'Ambonnay. Det är ett årgångsbetecknat vin som kommer från en 0,83 hektar stor vingård i hjärtat av Ambonnay.

En mycket användbar Champagne

Champagne Saint-Réol Grand Cru Brut är en utmärkt sällskapsdryck. Trots att den domineras av den blå druvan pinot noir, så har den en mycket fräsch och elegant syra. Den är därför en ypperlig aperitif samt en god beledsagare till allehanda skaldjur. Används även till lätta och medelkraftiga fiskanrättningar. Varför inte servera en smörfräst och ugnsbakad slätvarsfilé med champagnesås och pressad mandelpotatis?

Vintage 2012 i beställningssortimentet

Ett par veckor innan den stora lanseringen av Champagne Saint-Réol Grand Cru Brut lanserades två andra viner i beställningssortimentet som vi med varm hand kan rekommendera:

Champagne Saint-Réol Grand Cru Millésimé

599,00 kr


Champagne Saint-Réol Grand Cru Millésimé 2012 är en ypperlig årgångschampagne som baseras på 80 procent pinot noir och 20 procent chardonnay.