Nyhet! Moscato från chilenska Viña Falernia.

Nu lanserar vi en Moscato från den chilenska producenten Viña Falernia. Vinet passar ypperligt till bland annat asiatiska rätter, fisktacos och fräscha sallader.

Moscato från chilenska Viña Falernia.

Viña Falernia producerar vin i Elqui Valley som är ett av Chiles nordligaste vindistrikt och verkligen präglas av ett extremt väder. Nu lanseras Moscato Viña Falernia i Systembolagets ordinarie sortiment. Vinet passar ypperligt till bland annat asiatiska rätter, fisktacos och fräscha sallader.

Viña Falernia är beläget i ett av det allra nordligaste vindistrikten i Chile, Elqui Valley. Bakom företaget står en två italienska kusiner med rötter i Trentino, Italien: vinmakaren Giorgio Flessati och Aldo Olivier Gramila med familj. Aldo Olivier Gramila, emigrerade till Chile som barn tillsammans med sin familj 1951 när de utvandrade från Trento i Italien till Coquimbo i Chile och började odla frukt och druvor.

De båda kusinerna hade behållit kontakt med varandra genom alla år och hade en dröm om att göra kvalitetsviner tillsammans. Så en dag 1998 kom chansen - ett stort dammbygge skulle genomföras och Gramilas ägor skulle läggas under vatten. 

Vinerna präglas av det säregna klimatet

Kusinerna hade insett potentialen i det extrema klimatet och beslöt sig då för att anlägga nya vingårdar ovanför dammen och där även bygga ett toppmodernt vineri. Tillsammans skapade de en helt ny vinregion för Chile.

Elqui Valley betraktas som en svalklimatsregion trots intensivt solsken över det karga och torra landskapet dagtid. Att man kan odla kvalitetsdruvor med gott resultat så nära ekvatorn som i Elqui Valley beror dels på att vindar från havet ger nödvändig svalka under eftermiddagen och att temperaturen faller dramatiskt nattetid.

Viña Falernias vingårdar ligger på hög höjd och den högst belägna vingården ligger på 1.770-2.000 m.ö.h.

Viña Falernia

Utbredd odling av druvor

Idag omfattar vingårdarna totalt 320 hektar och man odlar ett brett register av druvsorter: chardonnay, sauvignon blanc, semillon, pedro jimenez, moscatel de austria (moscato giallo/gelber muskateller), syrah, merlot, cabernet sauvignon, sangiovese, carmenère, malbec och pinot noir.

I vineriet har man den modernaste utrustning som går att få tag på, bland annat ståltankar med inbyggda pistongsystem för nedpressning av skalhatten vilket ger rundare tanniner och maximal färgextraktion. Vineriet experimenterar ständigt med nya tekniker och stilar som exempelvis skalmacererade vita viner, orange vin och de gör även appassimentoviner.

Namnet Falernia kommer från det mytomspunna vinet som dracks i antikens Rom: Falerno eller Vinum Falernum från berget Falernums sluttningar. Elqui Valley är även hemvist för några av världens främsta observatorier då det torra klimatet, den molnfria natthimlen och avståndet till bebyggelsen ger perfekta förutsättningar för stjärnskådning. Området sägs besitta unika magiska krafter liknande Tibet och är även ett resmål för shamanturism.