FYND!
Citrusfräsch Crémant från Bordeaux. En Crémant kan vara väldigt väsensskild från en annan, eftersom de kommer från olika områden och man använder sina typiska lokala druvor till dessa mousserande viner. Det står dock alltid vilken region vinet kommer ifrån på etiketten och vanliga ursprung är till exempel Loire, Bourgogne och Alsace. I detta fallet har vi en spännande och välsnickrad Crémant från Bordeaux. Vinlagstiftningen vad gäller Crémant är inte lika komplex som i området Champagne, därför blir de också lite billigare. Men vinerna framställs enligt den traditionella metoden så bubblorna är små och många och de lagras, efter den andra kolsyrejäsningen på flaska, på jästfällningen en stund för att få sin brödiga karaktär. Vinerna är ofta mycket prisvärda. # Här har vi enormt god, solig och charmig Crémant från Bordeaux packad med sötsyrlig, välsmakande citrusfrukt. Bubblorna är små och många, syran frisk och uppiggande och karaktären är upp till bredden fylld med citronkräm, limezest, kanderad citron och en skvätt uppstramande grapefrukt. Brödigheten av nygräddad fralla finns också på plats och eftersmaken är ren, lång och mineralfrisk. Detta är helt enkelt busgott och ett veritabelt fynd. Vinet kan njutas väl kylt rakt upp och ner eller till små snittar med räkröra, till löjromstoasten, ostron med citronvinägrett och även till primörer, lättare fiskrätter eller gratinerade skaldjur med en frisk limeaioli. Délicieux!
- Vinbörsen - Eva Weckström, juni 2023