Ekologisk
Gustave Lorentz Crémant d´Alsace Vintage Zero Dosage

Årgång:

2019

Gustave Lorentz Crémant d´Alsace Vintage Zero Dosage


199,00 kr

Systembolaget nr:

7292801

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

Vinet har en blekgul och klar färg med fina och ihållande bubblor. Doften är intensiv med toner av Mirabelle-plommon och hasselnöt, följt av fruktiga aromer av mogen äpple och citrusfrukter som apelsinskal. När du tar en klunk av vinet upplever du dess oljiga och fylliga karaktär, tack vare de fina och ihållande bubblorna. Dess rundhet balanseras elegant av en mogen syra som förstärker smakerna av rött äpple, päron och citrusfrukter. Vinet avslutas med subtila toner av brioche och kryddor som kanel. En fantastisk fräschör och finess sprider sig på gommen och lämnar en minnesvärd upplevelse.

Produktion

För att göra CREMANT D'ALSACE krävs mycket strikta produktionsförhållanden och kontinuerlig omsorg. Druvorna plockas friska utan några spår av röta och pressas försiktigt enligt reglerna för "Méthode Champenoise". Efter den traditionella jäsningen av "Vin de Base" i tankar genomgår vinet sin andra jäsning, "Prise de mousse", i själva flaskan i svala vinkällare. Detta naturliga fenomen kräver noggrann och tålamodig uppmärksamhet för varje flaska. Efter en lagringstid på trettio månader, "Sur lattes", roteras flaskorna under fyra dagar, gradvis från horisontellt till vertikalt läge, för att jästavlagringen ska samlas i flaskhalsen. Vid "dégorgement" fryses flaskhalsen och sedimentet skjuts ut genom naturligt tryck när flaskan korkas och trådbinds. Slutligen tillsätts en osötad "liqueur d'expedition".

Passar till

Som aperitif eller sällskapsdryck. Utmärkt följeslagare till lätta och medelkraftiga fisk- och skaldjursrätter, där det gärna får finnas lite syrlighet i tillagning eller i tillbehören.

Label: SkaldjurFiskPastaVegetarisktLabel: Ost

Kul att veta

Crémant är i Frankrike en beteckning för mousserande viner framställt enligt den traditionella metoden, det vill säga den andra jäsningen på flaskan. Det finns idag följande Crémantviner i Frankrike, Crèmant d´Alsace, Crémant de Bourgogne, Crémant de Die och från följande områden, Bordeaux, Jura, Savoie, Limoux, och Loire. Det vill säga 8 olika områden. De största är utan tvekan de från Alsace och Bourgogne. Områdena har med få undantag likvärdiga regler vad det gäller skörd, tillverkning och lagring på jästfällningen. De som skiljer mest är tillåtna druvsorter.Familjeföretaget som grundades redan 1836, leds idag av sjätte generation genom George Lorentz. Gustave Lorentz ligger i byn Bergheim i Alsace, som är känt för sina kvalitetsviner. 2015 invigde man sitt nya moderna vineri, en enorm satsning för att ytterligare förbättra vinernas kvalitet.

Produkttyp

Mousserande vin

Systembolaget sortiment

Systembolagets beställningssortiment

Alkoholhalt

12,5 %

Systembolaget nr

7292801

Volym

0,75 l

Varumärke

G. Lorentz

Förslutning

Naturkork

Region

France - Alsace - Crémant d'Alsace

Druva

Chardonnay, Pinot Gris, Pinot Blanc