Mindre socker
Leyda Single Vineyard Canelo Syrah

Årgång:

2017

Leyda Single Vineyard Canelo Syrah


139,00 kr

Systembolaget nr:

5186101

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

Leyda Single Vineyard Canelo Syrah har en fruktig och nyanserad doft med inslag av björnbär, kryddor, vitpeppar, fat och lagerblad. Smaken är fruktig och medelfyllig med fina toner av mörka frukter, peppar, lagerblad och kryddnejlika. Vinet har mogna fina tanniner och en bra smaklängd.

Produktion

Druvorna kommer från vingården “El Maitén” som ligger endast 12 kilometer från Atlanten. Druvorna handskördades under den andra veckan i april och framme vid vineriet selekterades bara de bästa klasarna. 15% av druvorna gick till tankarna utan att avstjälkas. Först skedde en kall (8-10 grader) urlakning av skalen under 4-5 dagar innan vinet jäste under 12 dagar.  Efter det fick skalen urlaka i vinet ytterligare 4 dagar innan vinet fördes över till 225 liters ekfat (35%), Stora 2000 liters ekståndare (55%) och rostfria ståltankar (10%) där vinet lagrades under 14 månader.

Passar till

Avnjut vinet som det är eller till medelkraftiga och lite kraftigare kötträtter, varför inte en helstekt kotlettrad på vildsvin med björnbärsgräddsås och klyftpotatis.

LammNötköttViltVegetariskt

Kul att veta

Lanseras i Systembolagets beställningssortiment med start den 3/5Canelo är namnet på ett träd som är heligt för Mapuchufolket.Viña Leyda grundades 1998 och var en av pionjärerna i Leyda Valley som fick sin ursprungsbeteckning (D.O) 2001. Viña Leyda såg stor potential i området och investerade bland annat i en 8 kilometer lång pipeline från floden Maipo. Egendomen består idag av 163 hektar vinodlingar och klimatet påverkas mycket av närheten till Stilla Havet. I det svala vinodlingsområdet odlas mest Pinot Noir, Chardonnay, Sauvignon Blanc och Riesling. Ansvarig chefsvinmakare är Viviana Navarrete.På Viña Leydas logo och på etiketter är en bild på den vackra och välkända blå tågstationen i Leyda som dessvärre brann ner 1983

Produkttyp

Rött vin

Systembolaget sortiment

Systembolagets beställningssortiment

Alkoholhalt

14,5 %

Systembolaget nr

5186101

Volym

0,75 l

Varumärke

VSPT

Förslutning

Naturkork

Region

Chile - Leyda Valley - Leyda Valley

Sockerhalt

2,5 g/liter

Druva

Syrah

Lagring

Utmärkt att dricka idag men kan lagras under 1-3 år om man så önskar.