VeganMindre socker
Addict Riesling 1.23,  Grand Cru Altenberg de Bergheim

Årgång:

2010

Addict Riesling 1.23, Grand Cru Altenberg de Bergheim

Frankrike


889,00 kr

Systembolaget nr:

7803301

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

Addict 1.23 har en intensiv och nyanserad doft där en djup fruktighet sitter i förarsätet med toner av torkad aprikos, nektarin och citron. Fruktigheten omfamnas elegant av en stendammig och lätt rökig mineralitet och en diskret och välintegrerad ekfatskaraktär. I smaken som är komplex och välbalanserad finner vi en hög syra och en mycket hög smakintensitet. Addict har en härlig fruktighet av nektarin, citron och aprikos som integreras på bästa sätt med faten, inslagen av cykelverkstad och den stendammiga mineraliteten. Det är ingen tvekan om att detta vin tävlar med det bästa druvan kan uppvisa.

Produktion

Druvorna till detta vin kommer från 3 utvalda delar av Grand Cru vingården Altenberg de Bergheim Skörden påbörjades den 12 oktober. Druvorna selekteras och efter en en mycket skonsam pressning av hela klasar som varar mer än 4 timmar överförs 25% av musten till nya lätt rostade fat av fransk ek på 500 liter. Efter jäsningen lagras vinet sedan med jästfällningen i faten under 9 månader. De tre tusen flaskorna som producerades av detta vin buteljerades i augusti 2011.

Passar till

Till medelkraftiga och kraftiga fiskrätter samt lättare kötträtter på ljust kött och fågel. Varför inte en grillad hälleflundra med citronsmör samt en potatis och parmesanbakelse.

Label: SkaldjurFiskPastaVegetarisktLabel: Ost

Kul att veta

Detta vin som är den första årgången av prestigevinet Addict har rönt stor uppmärksamhet och har bland annat fått 94+ (av 100 möjliga) i den välkända vintidningen The Wine Advocate och 93 poäng i Wine Spectator.Innan lanseringen av prestigevinet Addict 1.23 genomfördes grundliga undersökningar för att få fram bästa möjliga druvor. Det gjordes först en total jordmånsanalys av Gustav Lorentz 33 hektar vingårdar och snart visade det sig att den största potentialen för en exceptionell Riesling fanns i den välkända Grand Cru vingården Altenberg de Bergheim. Men arbetet slutade inte där utan nu följde en djupare analys av Gustave Lorentz 12 hektar av den 35,06 hektar stora Altenberg de Bergheim där man bland annat analyserade saven i olika vinstockar. Till slut hade man identifierat tre olika plotter som tillsammans består av 1.23 hektar.Gustave Lorentz är ett familjeföretaget som grundades redan 1836 och leds idag av den sjätte generation genom George Lorentz. Det kommer i nästa generation bli en mer kvinnlig prägel eftersom George har tre döttrar. Vinföretaget Gustave Lorentz ligger i byn Bergheim som har ypperliga förutsättningar för att få fram viner av högsta kvalitet.2015 invigde man sitt nya moderna vineri, en enorm satsning för att ytterligare förbättra vinernas kvalitet. Trots att vineriet är mycket modernt så tog man med sig sina trettiotre gamla träståndare som rymmer mellan 1 400 och 10 100 liter vardera, vissa av dem över 100 år gamla. Genom lagring i dessa får man ingen fatkaraktär men en försiktig tillförsel av syre genom träets porer, en detalj som bidrar till komplexiteten i vinerna.


94 poäng, Doften är trots 10 år ännu ungdomen med mogen citrus, rökighet, ett maritimt stänk, aprikos och stor närvaro. Fräsande hög syra i gommen och ändå är upplevelsen den av fullständig balans och ett vin med stor integritet. Viss fatkänsla, stenfrukter och skaldjur i rökigt avslut med intensivt bett. Om detta briljerar om säg tjugo år så är då vi inte överraskade!

- Livets Goda Petit, September 2020

Produkttyp

Vitt vin

Systembolaget sortiment

Systembolagets beställningssortiment

Alkoholhalt

14 %

Systembolaget nr

7803301

Volym

750 ml

Varumärke

G. Lorentz

Förslutning

Naturkork

Förpackningstyp

Flaska

Förpackningmaterial

Glas

Region

France - Alsace - Alsace Grand Cru

Sockerhalt

3,09 g/liter

Druva

Riesling

Lagring

Är utmärkt god att dricka idag, men vinets höga syra och höga smakintensitet gör att vinet kan utvecklas under många år. Årgång 2010 är enastående för Alsace Riesling.