Ett intensivt och mineraldrivet vin med inslag av vita nektariner, flintrök, citronzest, vita blommor och kryddor.
Produktion
Druvorna macererades under 12 timmar vid 10 grader celsius varefter delar av musten fick inleda alkoholjäsningen på 1000-liters ståltankar och resten på 225 l stora fat av amerikansk och fransk ek samt acacia. Temperaturen tilläts att stiga av sig själv utan yttre påverkan och den överlevande jäststammen är den som får styra jäsningen. Detta leder till att varje tank och fat får ett mer eller mindre unikt uttryck som sedan kan bli en del av de slutliga blenden.
Passar till
Servera till grillad fet fisk, exempelvis makrill.
Kul att veta
Gaia Wines grundades 1994 av Yiannis Paraskevopoulos och Leon Karatsalos. De äger två vinerier, ett i Nemea och ett på vulkanön Santorini. Vineriet i Santorini är en ombyggd tomatfabrik från tidigt 1900-tal som ligger längs med stranden på östkusten. Gaia använder sig framförallt av inhemska druvsorter och deras ambition är att visa upp den kvalitet dessa druvor kan åstadkomma.
De blygsamma 9 800 liter viner som producerades av första årgången 1994 har idag vuxit till 350 000, men utan att göra den minsta avkall på kvaliteten. Det är lätt att se varför Gaia ofta nämns som en av de främsta representanterna för grekiska viner idag.