Mindre socker
Aveleda  Solos de Granito Alvarinho

Årgång:

2019

Aveleda Solos de Granito Alvarinho

Portugal


169,00 kr

Systembolaget nr:

5671301

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

Aveleda Solos de Granito Alvarinho har en intensiv doft med inslag av mandarin, tropisk frukt, blöt sten och en angenäm fläkt av blommor och kanderad apelsin. Vinet är torrt och friskt med bra intensitet och fina toner av persika, mandarin, mineral och citron.

Produktion

Det utvalda druvorna jäser i rostfria ståltankar där vinet sedan lagras med den fina jästfällningen under 9 månader. Vinet lagras sedan ytterligare 9 månader på flaskan innan det lanseras på marknaden.

Passar till

Passar utmärkt som sällskapsvin, men trivs även som fisken i vattnet till lätta och medelkraftiga fisk och skaldjursrätter där det gärna får finnas syrlighet i tillagningen eller i tillbehör.

Label: SkaldjurFiskPastaVegetarisktLabel: Ost

Kul att veta

Aveleda Solos ska spegla den så viktiga jordmånen i Vinho Verde området. I det här fallet är det den granitrika jordmånen. Den är mycket mager och med lågt ph-värde samt har en låg vattenhållande förmåga. Viner från jordmånen brukar vara rena och fruktiga med en fin mineralitet. Den gröna druvan Albariño eller Alvarinho som den heter i Portugal har sitt ursprung i ett område som täcker in den nordöstra delen av Portugal och över gränsen in i spanska Galicien. Historiskt sett var detta område druvans enda bastion men nu är den i högsta grad trendig och välgjorda viner hittar vi nu från både USA, Australien, Nya Zeeland och Uruguay. Ett av de första spanska vinerna där druvsorten namngavs på etiketten var en Albariño från Galicien och här hittar vi också de största odlingarna. De bästa vinerna anses komma från Rías Baixas och de doftar förföriskt av både blommor, citron, persika och grapefrukt. De har en bra smakrikedom och en lätt fet textur som balanseras av en frisk och fräsch syra. I Portugal går den under namnet Alvarinho och har spridit sig från hembygden nära den spanska gränsen längre österut till bland annat Vinho Verde, som nu är druvans viktigaste område Aveleda är ett familjeföretag som grundades 1870 och drivs idag av den 5:e generationen Guedes. Man har sitt bas i området Vinho Verde men har under åren utvecklat sin verksamhet, och är nu aktiva även i regionerna Douro, Algarve och Barraida. Att ha ett sinne för detaljer och att bedriva tillverkningen på ett hållbart sätt, samt att bevara den biologiska mångfalden är tre viktiga kärnvärden i verksamheten. Det har bland annat visat sig genom att företaget är certifierat enligt ISO 14001, 14040 och 50001.


13 POÄNG (=) Prisvärt

Doft av krutrök, krusbär och citronskal. Ganska fruktdriven smak av varm citrus. Balanserad syra i medelfyllig kropp med viss fetma och svag beska i avslutet.

- Munskänkarna. Vinlocus, augusti 2022

Produkttyp

Vitt vin

Alkoholhalt

13 %

Systembolaget nr

5671301

Volym

750 ml

Varumärke

Aveleda

Förslutning

Naturkork

Förpackningstyp

Flaska

Förpackningmaterial

Glas

Region

Portugal - Rios do Minho - Rios do Minho

Sockerhalt

3,9 g/liter

Druva

Alvarinho

Lagring

Är utmärk god att avnjuta idag, men kan även lagras något år om man så önskar.