Domaine de Terres Blanches Pouilly Fumé har ett bra djup i doften med inslag av nässlor, flintrök, krusbär, grön sparris, lätt blommiga toner och stendamm. Smaken är torr och frisk med ren och fräsch fruktighet med inslag av äpplen, krusbär, fläder, citron och mineralitet i den långa och komplexa eftersmaken.
Produktion
Druvorna kommer från en vingård med kimmeridge märgel som är en kalkrik lerjord. Efter skörd jäser den klara musten i temperaturkontrollerade tankar under 20 dagar. De lagras sedan i tankarna tillsammans med den finkorniga jästfällningen under sex månader.
Passar till
Till lättare och medelkraftiga fisk och skaldjursanrättningar. Det får gärna finnas en syrlighet i sås eller tillbehör. Varför inte lime- och vitlöksmarinerade havskräftor som grillas och serveras med en ljummen sallad.
Kul att veta
Domaine de Terres Blanches är en imponerande anläggning belägen i kommunen Bué som ligger i Sancerre. Man tillverkar viner från de tre appellationerna Sancerre, Pouilly Fumé och Coteaux du Giennois. Druvan Sauvignon Blanc är klart dominerande men man odlar även Pinot Noir och lite Gamay. Egendomen tillhör familjen Saget som har levt med vin i området Pouilly-sur-Loire i nio generationer. För över 20 år sedan expanderade familjen och är idag en företagsgrupp under namnet Saget La Perrière med flera egendomar i Loire.