Mindre socker
Domaine de Terres Blanches Pouilly Fumé

Årgång:

2020

Domaine de Terres Blanches Pouilly Fumé

Frankrike


299,00 kr

Systembolaget nr:

7147501

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

Domaine de Terres Blanches Pouilly Fumé har ett bra djup i doften med inslag av nässlor, flintrök, krusbär, grön sparris, lätt blommiga toner och stendamm. Smaken är torr och frisk med ren och fräsch fruktighet med inslag av äpplen, krusbär, fläder, citron och mineralitet i den långa och komplexa eftersmaken.

Produktion

Druvorna kommer från en vingård med kimmeridge märgel som är en kalkrik lerjord. Efter skörd jäser den klara musten i temperaturkontrollerade tankar under 20 dagar. De lagras sedan i tankarna tillsammans med den finkorniga jästfällningen under sex månader.

Passar till

Till lättare och medelkraftiga fisk och skaldjursanrättningar. Det får gärna finnas en syrlighet i sås eller tillbehör. Varför inte lime- och vitlöksmarinerade havskräftor som grillas och serveras med en ljummen sallad.

Label: SkaldjurFiskPastaVegetarisktLabel: Ost

Kul att veta

Domaine de Terres Blanches är en imponerande anläggning belägen i kommunen Bué som ligger i Sancerre. Man tillverkar viner från de tre appellationerna Sancerre, Pouilly Fumé och Coteaux du Giennois. Druvan Sauvignon Blanc är klart dominerande men man odlar även Pinot Noir och lite Gamay. Egendomen tillhör familjen Saget som har levt med vin i området Pouilly-sur-Loire i nio generationer. För över 20 år sedan expanderade familjen och är idag en företagsgrupp under namnet Saget La Perrière med flera egendomar i Loire.


14,5 poäng (=) Elegant, finstämd doft av nässlor, svarta vinbärsblad och fläderblommor. Ung, balanserad smak där flädern gör sig mer påmind, frisk ren fruktsyra i en lätt kropp med viss simmighet.

- Munskänken med Vinjournalen, December 2021

Produkttyp

Vitt vin

Systembolaget sortiment

Systembolagets beställningssortiment

Alkoholhalt

12,5 %

Systembolaget nr

7147501

Volym

750 ml

Varumärke

Saget La Perrier

Förpackningstyp

Flaska

Förpackningmaterial

Glas

Region

France - Loire valley - Loire valley

Sockerhalt

0,59 g/liter

Druva

Sauvignon Blanc

Lagring

Utmärkt att dricka idag men kan lagras under 1-3 år om man så önskar.