EtiskMindre sockerKlimatsmart
Drostdy-Hof Chardonnay Viognier, box

Årgång:

2022

Drostdy-Hof Chardonnay Viognier, box

Sydafrika


249,00 kr

Systembolaget nr:

1555808

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

Drostdy-Hof Chardonnay Viognier har en fruktig och aromatisk doft av persika, mandarin och gula äpplen och en lätt fläkt av blommor. Torr, medelfyllig smak av nektar, persika, citrus och gula äpplen. Balanserad syra och fruktigt avslut.

Produktion

Viognerdruvorna kommer från väst till sydvästligt sluttande vingårdar i Darling, Philadelphia och Durbanville. Jordmånen varierar från mörk alluvial jord till vittrad granit. Rankorna är cirka fem till sex år gamla och ympade på Richter 99-rotstock. Chardonnaydruvorna kommer alla från Stellenbosch. Jordmånen varierar från gul-bruna grusrika jordar med god dränering till djup röd Hutton-lera. Åldern varierar mellan nio och tjugo år. Chardonnay skördades under mitten av februari till tidigt i mars medan Viogner skördades under andra och tredje veckan i februari. Båda sorterna skördades för hand. Ingen skalkontakt utfördes och druvsorterna vinifierades var för sig. Viogner jästes på ståltank vilket också Chardonnay gjorde men under inverkan av ekchips. Omrörning skedde varannan vecka.

Passar till

Vinet är från den 18 februari 2022 etiskt certifierat enligt FairtradeOlika anrättningar av fisk, skaldjur och fågel. Gärna med fruktiga och syrliga tillbehör. Även en trevlig sällskapsdryck.

Label: SkaldjurFisk

Kul att veta

Om man besöker det vackra Sydafrika och tar en tur till området Tulbagh finner man en blomstrande dal omgiven av massiva berg på tre sidor. I detta natursköna område finner man Drostdy-Hof Winery som är en av Sydafrikas mest avancerade vinanläggningar. Vinegendomen som grundades redan 1804 har fått sitt namn efter det vackra hus som överblickar vineriet. Det designades av den välkände franske arkitekten Louis Michel Thibault och stod färdigt 1806. Till en början användes De Oude Drostdy som ett domstolshus men är numer ett nationalmonument och ett kulturhistoriskt museum.På grund av de omkringliggande bergen får området Tulbagh inte bara vykortsliknande vyer utan även mycket goda förutsättningar för vinodling. De branta bergen på tre sidor skapar ett svalare klimat än normalt och en stor temperaturskillnad mellan natt och dag. Detta ger druvorna en längre mognadscykel och därigenom tid att bilda goda smak- och aromämnen. Dock använder man druvor även från andra delar av Sydafrika när man tillverkar Drostdyvinerna. Olika områden har skilda förutsättningar vad det gäller klimat och jordmån och ger därför varierad smak och karaktär på vinerna. Detta ger de skickliga vinmakarna ett större antal komponenter att arbeta med när det kommer till den viktiga blandningen. Det är ju mycket lättare för en konstnär att måla en vacker tavla om man har en bred palett av olika färger.Drostdy-Hof arbetar mycket med etiska frågor och kommit mycket långt vad det gäller hållbara odlings- och produktionsmetoder (suistainability).


BRA KÖP

Trevlig och fräsch med lite syrlig frukt, melon, örter och citrus. Håller sin stil årgång efter årgång.

- Allt om Vin, Nr 3/2023


No 1 Guldmedalj - Boxar Vita

Runt och krämigt med gott om citrus, apelsinblom, vita blommor och bra drag i syrorna. Matchas fint till en krämig rotfruktsoppa eller en kycklingsallad med parmesan

- Dryckeslistan. se, mars2023


Xperhotelsandtable rekommenderar drycken med följande ord: Smak: Spännande vin som på höjden bjuder på en tydlig smak av päron och persika. Vinet bottnar i smaken av sötare melon. Genomgående så drivs vinet av en frisk citruskaraktär. Passar till: Vi anser att detta vin är perfekt att kombinera med skaldjur och gärna grillade skaldjur. Vi väljer att lyxa till det lite och grillar bläckfisk. En extremt bra kombination med detta vin Temperatur: Vinet kommer helt till sin rätta vid 9 grader anser vi Sammanfattning: Ett högklassigt vin som passar midsommaren perfekt. Gott till skaldjur och ett bra sommarvin som bör finnas med på festen!

- Xperhotelsandtable - 2023-04-24

Produkttyp

Vitt vin

Systembolaget sortiment

Systembolaget ordinarie sortiment

Alkoholhalt

13 %

Systembolaget nr

1555808

Volym

3 l

Varumärke

Distell

Förslutning

Annan förslutning

Region

South Africa - Western Cape - Western Cape

Sockerhalt

4 g/liter

Druva

Chardonnay, Viogner

Lagring

Vinner inte på lagring.