Ekologisk
Gustave Lorentz Altenberg de Bergheim Riesling Vieilles Vignes Grand Cru 2017

Gustave Lorentz Altenberg de Bergheim Riesling Vieilles Vignes Grand Cru 2017

Frankrike


344,00 kr

Systembolaget nr:

9277501

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

Gustave Lorentz Altenberg de Bergheim Riesling Vieilles Vignes Grand Cru 2017 har en nyanserad och intensiv doft med inslag av nektarin,  bergamott, kryddor, cykelverkstad, stenkross, och en fläkt av blommor. Smaken är torr och intensiv med fina inslag av mineral, gula stenfrukter, bergamott och ett stråk av blommor.

Produktion

Vinet är producerat av 100% Rieslingdruvor odlade i den del av Grand Cru-klassificerade vingården Altenberg de Bergheim som ägs av Gustave Lorentz. Denna Grand Cru-vingård ligger precis utanför den medeltida staden Bergheim på Grasbergs branta sydsluttning, 220 till 330 meter över havet. Jorden består av framförallt av lera och kalksten. Druvorna till detta vin kommer från vinstockar som är 30-50 år gamla.

Passar till

Som apéritif, till fisk och skaldjur eller till ljust kött. Det får gärna finnas syrlighet i tillagningen eller i tillbehör. Varför inte en ångkokt hälleflundra med citronhollandaise

Label: SkaldjurFiskPastaVegetarisktLabel: Ost

Kul att veta

Gustave Lorentz är ett familjeföretaget som grundades redan 1836 och leds idag av den sjätte generation genom George Lorentz. Det kommer i nästa generation bli en mer kvinnlig prägel eftersom George har tre döttrar. Vinföretaget Gustave Lorentz ligger i byn Bergheim som har ypperliga förutsättningar för att få fram viner av högsta kvalitet.2015 invigde man sitt nya moderna vineri, en enorm satsning för att ytterligare förbättra vinernas kvalitet. Trots att vineriet är mycket modernt så tog man med sig sina trettiotre gamla träståndare som rymmer mellan 1 400 och 10 100 liter vardera, vissa av dem över 100 år gamla. Genom lagring i dessa får man ingen fatkaraktär men en försiktig tillförsel av syre genom träets porer, en detalj som bidrar till komplexiteten i vinerna. Gustave Lorentz äger 33 Ha vingårdar, samtliga ekologiskt certifierade, men köper även druvor från ytterligare 100 Ha. De köpta druvorna kommer från långtidskontrakterade odlare runt byn Bergheim. Gustave Lorentz kontrollerar så att vingårdarna sköts helt enligt deras önskemål och kvalitetskrav. Byn Bergheim har två Grand Cru vingårdar Altenberg de Bergheim (35,06 hektar) och Kanzlerberg som är den minsta Grand Cru vingården i Alsace. Gustave Lorentz är en mycket betydande ägare med 50% av arealen i Kanzlerberg och 12 hektar i Altenberg de Bergheim.Man skördar endast för hand och vinifierar varje druvsort och vingårdsläge separat.


97 POÄNG - PLATINUM

Vibrant and inviting with gorgeous aromatics of honey, ginger, chalk and grapefruit, then on to a plush palate layered with lush roasted pineapple, bright acidity and a saline minerality..

- Decanter


Sofias - tillfälligt sortiment 3 februari 2023

Alsace-stil i klassisk anda fast med modern energi och skärpa. Söta kryddor, mogen aprikos och persika, rondör och gula och vita blommor ger vinglädje och visst är en flammkuchen det enda rätta.

- DinVinguide.se. Sofia Ander, Januari 2023

Produkttyp

Vitt vin

Systembolaget sortiment

Systembolagets beställningssortiment

Alkoholhalt

13,5 %

Systembolaget nr

9277501

Volym

750 ml

Varumärke

G. Lorentz

Förslutning

Naturkork

Förpackningstyp

Flaska

Förpackningmaterial

Glas

Region

France - Alsace - Alsace Grand Cru

Sockerhalt

4,38 g/liter

Druva

Riesling

Lagring

Ypperlig att avnjuta idag, men har god lagringspotential och kan lagras i minst 5 år.