EkologiskVegan
Gustave Lorentz Pinot Gris Grand Cru Altenberg de Bergheim Vieilles Vignes,EKO

Årgång:

2013

Gustave Lorentz Pinot Gris Grand Cru Altenberg de Bergheim Vieilles Vignes,EKO

Frankrike


361,00 kr

Systembolaget nr:

7265201

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

Gustave Lorentz Pinot Gris Grand Cru Altenberg har en elegant och komplex doft av persika bivax, mineral,  söt clementin och papaya. Generös smak med viss sötma och inslag av persika, clementin, mineral och bivax samt en läcker ton av apelsinzest. Lång och komplex eftersmak. Vinet har en riktigt bra syra som väl balanserar restsötman.

Produktion

Vinet är producerat av 100% Pinot Grisdruvor odlade i den del av Grand Cru-klassificerade vingården Altenberg de Bergheim som ägs av Gustave Lorentz. Denna Grand Cru-vingård ligger precis utanför den medeltida staden Bergheim på Grasbergs branta sydsluttning, 220 till 330 meter över havet. Jorden består av framförallt av lera och kalksten. Druvorna till detta vin kommer från vinstockar som är 30-50 år gamla.

Passar till

Perfekt till anrättningar med viss sötma, gås och anklever samt feta pateér. Eller varför inte severar en lättrökt fasanbröst med ljummen sallad med färska aprikoser och jordgubbar.

Kryddstark matViltVegetarisktLabel: Ost

Kul att veta

Gustave Lorentz är ett familjeföretaget som grundades redan 1836 och leds idag av den sjätte generation genom George Lorentz. Det kommer i nästa generation bli en mer kvinnlig prägel eftersom George har tre döttrar. Vinföretaget Gustave Lorentz ligger i byn Bergheim som har ypperliga förutsättningar för att få fram viner av högsta kvalitet.2015 invigde man sitt nya moderna vineri, en enorm satsning för att ytterligare förbättra vinernas kvalitet. Trots att vineriet är mycket modernt så tog man med sig sina trettiotre gamla träståndare som rymmer mellan 1 400 och 10 100 liter vardera, vissa av dem över 100 år gamla. Genom lagring i dessa får man ingen fatkaraktär men en försiktig tillförsel av syre genom träets porer, en detalj som bidrar till komplexiteten i vinerna.Gustave Lorentz äger 33 Ha vingårdar, samtliga ekologiskt certifierade, men köper även druvor från ytterligare 100 Ha. De köpta druvorna kommer från långtidskontrakterade odlare runt byn Bergheim. Gustave Lorentz kontrollerar så att vingårdarna sköts helt enligt deras önskemål och kvalitetskrav.Byn Bergheim har två Grand Cru vingårdar Altenberg (35,06 hektar) och Kanzlerberg som är den minsta Grand Cru vingården i Alsace. Gustave Lorentz är en mycket betydande ägare med 50% av arealen i Kanzlerberg och 12 hektar i Altenberg.Man skördar endast för hand och vinifierar varje druvsort och vingårdsläge separat. Inget av deras vita viner avstjälkas innan vinifiering.


92 poäng, Pinot gris med ålder utvecklar gärna lite svampiga nyanser men här är det ännu långt dit för trots åtta år så är 2012:an spänstig med gul, nästan tropisk fruktighet, honung och mogen citrus i maffig och tät bouquet. I gommen hittar vi den den lilla sötman, den trögflytande, nästan oljiga känslan samt husets signatur från läget, intensiteten. Ananas och aprikos i det långa, lätt alkoholrika avslutet. Gott nu men ingen brådska här med att dricka upp.

- Livets Goda Petit, September 2020

Produkttyp

Vitt vin

Systembolaget sortiment

Systembolagets beställningssortiment

Alkoholhalt

14 %

Systembolaget nr

7265201

Volym

750 ml

Varumärke

G. Lorentz

Förpackningstyp

Flaska

Förpackningmaterial

Glas

Region

France - Alsace - Alsace Grand Cru

Druva

Pinot Gris

Lagring

Utmärkt att dricka idag, men kan även lagras upp till 5 år.