Vegan
Gustave Lorentz Pinot Gris Réserve

Årgång:

2022

Gustave Lorentz Pinot Gris Réserve

Frankrike


135,00 kr

Systembolaget nr:

8525801

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

Gustave Lorentz Pinot Gris Réserve har en frisk och komplex doft av torkad frukt, nötter, honung, persika och en liten rökighet. Generös fruktig smak av päron, persika, torkad frukt och kryddor. Balanserad avslutning.

Produktion

Druvorna plockades för hand från odlingar runt om den lilla byn Bergheim, där jorden framförallt består av lera och kalksten. Vinet jäste i temperaturkontrollerade ståltankar under 2-3 veckor innan buteljering.

Passar till

Servera som apéritif, till en god sallad eller till fiskrätter och ljust kött. Varför inte varmrökt lax med örtkryddad crème fraiche och färskpotatis.

FiskVegetarisktLabel: Ost

Kul att veta

Gustave Lorentz är ett familjeföretaget som grundades redan 1836 och leds idag av den sjätte generation genom George Lorentz. Det kommer i nästa generation bli en mer kvinnlig prägel eftersom George har tre döttrar. Vinföretaget Gustave Lorentz ligger i byn Bergheim som har ypperliga förutsättningar för att få fram viner av högsta kvalitet.2015 invigde man sitt nya moderna vineri, en enorm satsning för att ytterligare förbättra vinernas kvalitet. Trots att vineriet är mycket modernt så tog man med sig sina trettiotre gamla träståndare som rymmer mellan 1 400 och 10 100 liter vardera, vissa av dem över 100 år gamla. Genom lagring i dessa får man ingen fatkaraktär men en försiktig tillförsel av syre genom träets porer, en detalj som bidrar till komplexiteten i vinerna.Gustave Lorentz äger 33 Ha vingårdar, samtliga ekologiskt certifierade, men köper även druvor från ytterligare 100 Ha. De köpta druvorna kommer från långtidskontrakterade odlare runt byn Bergheim. Gustave Lorentz kontrollerar så att vingårdarna sköts helt enligt deras önskemål och kvalitetskrav.Byn Bergheim har två Grand Cru vingårdar Altenberg (35,06 hektar) och Kanzlerberg som är den minsta Grand Cru vingården i Alsace. Gustave Lorentz är en mycket betydande ägare med 50% av arealen i Kanzlerberg och 12 hektar i Altenberg.Man skördar endast för hand och vinifierar varje druvsort och vingårdsläge separat. Inget av deras vita viner avstjälkas innan vinifiering.

Produkttyp

Vitt vin

Systembolaget sortiment

Systembolagets beställningssortiment

Alkoholhalt

13,5 %

Systembolaget nr

8525801

Volym

0,75 l

Varumärke

G. Lorentz

Förslutning

Skruvkork i metall

Region

France - Alsace - Alsace Grand Cru

Sockerhalt

3,61 g/liter

Druva

Pinot Gris

Lagring

Utmärkt god att dricka idag, men kan även sparas ett par år om man så önskar.