Nyhet

logo
Ekologisk
Gustave Lorentz Riesling Grand Cru Altenberg de Bergheim

Årgång:

2019

Gustave Lorentz Riesling Grand Cru Altenberg de Bergheim

Frankrike


369,00 kr

Systembolaget nr:

7345901

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

Vinet har en intensiv doft med toner av grapefrukt, bergamott och inslag av flinta och vitpeppar. Smaken är kraftfull och koncentrerad samtidigt raffinerad. Komplex textur med imponerande smaknyanser av Amalfi-citron, dragon och salvia. Avslutas långt och seriöst strukturerat. Utmärkt potential för lagring.

Produktion

Vinet är producerat av 100% Rieslingdruvor odlade i den del av Grand Cru-klassificerade vingården Altenberg de Bergheim som ägs av Gustave Lorentz. Denna Grand Cru-vingård ligger precis utanför den medeltida staden Bergheim på Grasbergs branta sydsluttning, 220 till 330 meter över havet. Druvorna kommer från vinstockar som är 30-50 år gamla. Jordmånen består av lera och kalksten.

Passar till

Som apéritif, till fisk och skaldjur eller till ljust kött. Det får gärna finnas syrlighet i tillagningen eller i tillbehör.

Label: SkaldjurFiskPastaVegetarisktLabel: Ost

Kul att veta

Gustave Lorentz är ett familjeföretaget som grundades redan 1836 och leds idag av den sjätte generation genom George Lorentz. Det kommer i nästa generation bli en mer kvinnlig prägel eftersom George har tre döttrar. Vinföretaget Gustave Lorentz ligger i byn Bergheim som har ypperliga förutsättningar för att få fram viner av högsta kvalitet. 2015 invigde man sitt nya moderna vineri, en enorm satsning för att ytterligare förbättra vinernas kvalitet. Trots att vineriet är mycket modernt så tog man med sig sina trettiotre gamla träståndare som rymmer mellan 1 400 och 10 100 liter vardera, vissa av dem över 100 år gamla. Genom lagring i dessa får man ingen fatkaraktär men en försiktig tillförsel av syre genom träets porer, en detalj som bidrar till komplexiteten i vinerna. Gustave Lorentz äger 33 Ha vingårdar, samtliga ekologiskt certifierade, men köper även druvor från ytterligare 100 Ha. De köpta druvorna kommer från långtidskontrakterade odlare runt byn Bergheim. Gustave Lorentz kontrollerar så att vingårdarna sköts helt enligt deras önskemål och kvalitetskrav. Byn Bergheim har två Grand Cru vingårdar Altenberg de Bergheim (35,06 hektar) och Kanzlerberg som är den minsta Grand Cru vingården i Alsace. Gustave Lorentz är en mycket betydande ägare med 50% av arealen i Kanzlerberg och 12 hektar i Altenberg de Bergheim. Man skördar endast för hand och vinifierar varje druvsort och vingårdsläge separat.

Produkttyp

Vitt vin

Systembolaget sortiment

Systembolagets beställningssortiment

Alkoholhalt

14,5 %

Systembolaget nr

7345901

Volym

0,75 l

Varumärke

G. Lorentz

Förslutning

Naturkork

Region

France - Alsace - Alsace Grand Cru

Druva

Riesling