Prissänkt

logo
Mindre socker
Gustave Lorentz Signature Series Pinot Blanc

Årgång:

2020

Gustave Lorentz Signature Series Pinot Blanc

Frankrike


99,00 kr

109,00 kr

Systembolaget nr:

5124601

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

Gustave Lorentz Signature Series Pinot Blanc har en intensiv och fruktig doft med fina inslag av av citrus, melon, gråpäron, persika och ett stänk av honung. Smaken är medelfyllig och frisk med en viss mineralitet och inslag av solmogen melon, persika, gråpäron och citrus.

Produktion

Druvorna har vuxit på Bergheims kullar och det färdiga vinet är en cuvée av noggrant utvalda viner i ett arbete mellan Altias Master of Wine Julie Nyheim och Gustave Lorentz skickliga vinmakare.

Passar till

Ett vin som klarar sig utmärkt på egen hand, men den för sig även världsvant tillsammans med många maträtter. I synnerhet lätta och medelkraftiga fisk och skaldjursanrättningar där det gärna får finnas en syrlighet i tillagning eller tillbehör.

Label: SkaldjurFiskPastaVegetarisktLabel: Ost

Kul att veta

Signature series är ett vinmärke där Altia samarbetar med namnkunniga producenter från hela världen. Signature series är viner med hög kvalitet, som ska spegla ursprunget och producentens filosofier. Och sist men inte minst ska de alltid ha en attraktiv prislapp. Denna gång är vinet signerat av den namnkunniga Alsace producenten Gustave Lorentz.. År 2017 stod Pinot Blanc för omkring 21,3% av Alsaces odlingsareal och det gör den till den mest odlade druvsorten. Pinot blanc ses oftast tillsammans i blends med andra druvor i viner från Alsace och är mycket vanlig i de mousserande Crémant d´Alsace vinerna. I detta vin är det helt och hållet Pinot Blanc Gustave Lorentz från Alsace. Familjeföretaget, som grundades redan 1836, leds idag av sjätte generation genom George Lorentz. Gustave Lorentz ligger i byn Bergheim, som är känt för sina kvalitetsviner i Alsace. 2015 invigde man sitt nya moderna vineri, en enorm satsning för att ytterligare förbättra vinernas kvalitet. Trots att vineriet är mycket modernt så tog man med sig sina tjugosex gamla träståndare som rymmer mellan 1 400 och 10 100 liter vardera, vissa av dem över 100 år gamla. Genom lagring i dessa får man ingen fatkaraktär men en försiktig tillförsel av syre genom träets porer, en detalj som bidrar till komplexiteten i vinerna.Gustave Lorentz äger 33 Ha vingårdar, samtliga ekologiskt certifierade, men köper även druvor från ytterligare 100 Ha. De köpta druvorna kommer från långtidskontrakterade odlare runt byn Bergheim. Gustave Lorentz kontrollerar så att vingårdarna sköts enligt deras instruktioner.


85 poängVinets ungdomlighet styr av naturliga skäl doftintrycken men det är också vad du vill ha ut av det här vinet som med sin fräschör ska drickas ungt. Saftiga päron, ett stänk citrusfrukt, nätmelon och en hint örtighet sätter tonen tillsammans med det juvenilt druvaromatiska och smaken fortsätter på inslagen bana med stenfruktiga nyanser, fin nerv i syran och piggt citrusavslut där det bestående intrycket cirkulerar kring den så fint rena gröna äppelnyansen.Det här är ett vin som demonstrerar varför pinot blanc från Alsace har stora förtjänster, som aptitretare men precis lika mycket till sommarens mat. Okomplicerat men ändå med karaktär. Det är skickligt att kunna producera ett fruktorienterat vin som ändå har ursprungskänsla och känslan av terroir starkt närvarande.

- Livets Goda, juni 2021


12 poäng (=) Aromatisk, ren, örtig doft av päron och marmeladkulor med inslag av vita, platta persikor. Balanserad, tillgänglig smak med trevlig frukt och vital fruktsyra i en småsimmig kropp med lätt fruktsötma i avslutet.

- Munskänken med Vinjournalen, Augusti 2021

Produkttyp

Vitt vin

Systembolaget sortiment

Systembolagets beställningssortiment

Alkoholhalt

13 %

Systembolaget nr

5124601

Volym

0,75 l

Varumärke

G. Lorentz

Förslutning

Skruvkork i metall

Förpackningstyp

Flaska

Förpackningmaterial

Glas

Region

France - Alsace - Alsace

Druva

Pinot Blanc

Lagring

Utmärkt god att avnjuta nu, men kan även sparas 1-2 år om man önskar.